Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει την παχυσαρκία από το … διάστημα!

198

O ” Aτλας της παχυσαρκίας” θα είναι σε λίγα χρόνια ένα είδος πληροφορίας για το εμπόριο. O “μεγάλος αδερφός” συνεχίζει να …κατασκοπεύει στο όνομα της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας βαφτίζοντας  τώρα,  “πρωτοπορία” νέα εφαρμογή που μπορεί  να εντοπίζει την… παχυσαρκία από το διάστημα.

 Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης  αναλύσει δορυφορικές εικόνες των Χαρτών της Google και από εκεί, ευφάνταστοι ερευνητές, ανοίγουν ένα νέο δρόμο -πολύ φθηνότερο σε σχέση με τις επιτόπιες στατιστικές έρευνες- για τη… διαστημική μελέτη των προβλημάτων δημόσιας υγείας.

Έτσι, οι δορυφορικές εικόνες των χαρτών της δεν αξιοποιούνται  μόνο  για την απεικόνιση  των κτιρίων και των δέντρων στο χώρο, την έκταση των χώρων πρασίνου και των δρόμων, αλλά και την εκτίμηση της ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να συσχετίσει αυτά τα στοιχεία με τα ποσοστά παχυσαρκίας σε μια γειτονιά, κάνοντας έτσι από αέρος συγκρίσεις ανάμεσα στις γειτονιές μιας πόλης.

Για παράδειγμα, αλλιως δείχνει από ψηλά η συνοικία του Αγίου Νικολάου Αχαρνών και αλλιώς η περιοχή της  Εκάλης στην Αττική.

Όπως είπαν, με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνονται οι αρμόδιες αρχές να κάνουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας, π.χ. μέσα από καμπάνιες για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

Οι ερευνητές «κατέβασαν» από το Google Maps περίπου 150.000 δορυφορικές εικόνες, που αφορούσαν διάφορες γειτονιές σε τέσσερις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Στη συνέχεια, τροφοδότησαν αυτές τις εικόνες σε ένα υπολογιστικό νευρωνικό δίκτυο, ικανό να «ξετρυπώνει» μοτίβα και πρότυπα σε μεγάλους όγκους δεδομένων.

Ο υπολογιστής βοήθησε τους επιστήμονες να βρουν ποιά είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στις δορυφορικές εικόνες, όσον αφορά τη σχέση τους με την παχυσαρκία (π.χ. οι μεγάλοι χώροι πρασίνου ευνοούν τη σωματική άσκηση, άρα μειώνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετά ένα άλλο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, που ανακάλυψε συσχετίσεις ανάμεσα στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των εικόνων και στα κατά τόπους ποσοστά παχυσαρκίας.

Τελικά, όταν  έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, σύμφωνα με το “Science”, ήσαν σε θέση να κάνουν μια εκτίμηση για το ποσοστό παχυσαρκίας σε κάθε γειτονιά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept