Πως να κουρδίσετε ΣΩΣΤΑ το βιολογικό σας ρολόι

200

Ένα νέο απλό τεστ αίματος μπορεί να αποκαλύψει για πρώτη φορά, την ώρα του βιολογικού ρολογιού κάθε ανθρώπου! Ονομάζεται TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου) και  απαιτεί μόνο δύο αιμοληψίες, αλλά μπορεί να αποκαλύψει με ακρίβεια  στους γιατρούς ποιά είναι η βιολογική ώρα ενός ανθρώπου και πόσο αυτή διαφέρει από την ώρα στον εξωτερικό κόσμο. Μπορεί, για παράδειγμα, τα ρολόγια να δείχνουν οκτώ το πρωί, αλλά η ώρα μέσα στο σώμα να είναι έξι, να υπάρχει δηλαδή μια δίωρη διαφορά.Η απορύθμιση αυτή όμως είναι καθοριστική.

Διαβάστε σχετικά:

Νέα έρευνα αποδεικνύει γιατί πρέπει να λειτουργούμε ανάλογα με το βιολογικό μας ρολόι( https://www.medicalland.gr/kinonia-ygia/1047763/nea-erevna-apodiknyi-giati-prepi-na-litourgoume-analoga-me-to-viologiko-mas-roloi/)

Στο νέο τεστ οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετούν εύκολα την επίπτωση που έχουν τα «ξεκούρδιστα» βιολογικά ρολόγια πάνω σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, άσθμα κ.α.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι κάθε είδους διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και όργανο του σώματος ενορχηστρώνονται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που ελέγχει τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, όπως είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης.

Σε μερικούς ανθρώπους το βιολογικό ρολόι συγχρονίζεται με τον εξωτερικό χρόνο, αλλά σε αρκετούς, υπάρχει δυσαρμονία και απόκλιση ανάμεσα στις δύο ώρες, του σώματος και του περιβάλλοντος. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες, ενώ οι γιατροί μπορούν επίσης να προβλέψουν ποιός άνθρωπος σήμερα υγιής είναι πιθανότερο να αρρωστήσει στο μέλλον.

διαβάστε επίσης:Έχετε διαβήτη; Δείτε γιατί πρέπει να ξυπνάτε με τα κοκόρια (https://www.medicalland.gr/sweetblog/1046276/echete-diaviti-dite-giati-prepi-na-xypnate-me-ta-kokoria/)

Όταν το νέο τεστ είναι έτοιμο για κλινική χρήση (το Πανεπιστήμιο Nortwestern έχει ήδη κατοχυρώσει τη σχετική πατέντα), θα βοηθήσει τους γιατρούς π.χ. να χορηγούν τις δόσεις των φαρμάκων τις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με την ώρα του σώματος κάθε ασθενούς. Η καλύτερη ώρα ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική (π.χ. για ένα φάρμακο υπέρτασης ή μια χημειοθεραπεία), μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το εσωτερικό ρολόι του.

Διαβάστε επίσης: Τί ώρα λέει το ρολόγι του οργανισμού σας;(https://www.medicalland.gr/kinonia-ygia/1045660/pios-ine-o-chronotypos-sas/)

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και βιοστατιστικής Ρόζμαρι Μπράουν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:Έρευνα: Ο κακός ύπνος αλλάζει το DNA (https://www.medicalland.gr/sweetblog/i-zoi-me-ton-diaviti/1053674/erevna-o-kakos-ypnos-allazi-to-dna/)

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept