Ποιός δεν θα ήθελε να ζήσει για πάντα;

Εικόνες από το μέλλον - υποθετικό σενάριο

158

Αν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέλλον με μια ανθρωπότητα που μπορεί να αγγίξει την αιωνιότητα, τότε θα η χρήση της βιοτεχνολογίας θα χειραγωγούσε το γονιδίωμα, η  τεχνητή νοημοσύνη θα είχε επιβληθεί σε όλους τους τομείς, η κλιματική αλλαγή θα είχε καταστρέψει όλο τον πλανήτη και ο καρκίνος μπορεί να μην είχε καταφέρει να νικηθεί.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, των φόβων του σύγχρονου ανθρώπου για το μέλλον, που αναδεικνύει η έρευνα του «New Scientist Asks the Public» είναι δικαιολογημένο το ποσοστό απροθυμίας: Μονο ένας στους πέντε θα ήθελε να είναι αθάνατος.

Το 21% των ερωτηθέντων στην έρευνα θα ήθελε να ζει για πάντα, αν η επιστήμη του προσέφερε ποτέ τη δυνατότητα της αθανασίας.

Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική έρευνα, για λογαριασμό του περιοδικού «New Scientist», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.026 ενηλίκων.

Εκτός από το 21% που δήλωσε πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα αποδεχόταν την προσφορά της αθανασίας, ένα ακόμη 30% είπε ότι είναι υπο σκέψη , αλλά το  44% δήλωσε ξεκάθαρα ότι «πρέπει να αποδεχθούμε τη φυσική διάρκεια της ζωής», συνεπώς προτιμούν τη φθορά και το θάνατο από ένα ζοφερό και αβέβαιο μέλλον.

Βεβαίως, προς το παρόν, πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, καθώς η επιστήμη δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τους ανθρώπους…αιωνόβιους ή αθάνατους.

Πάντως, το 58% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η επιμήκυνση του προσδόκιμου της ζωής είναι το ζητούμενο. Άλλωστε, τα τελευταία 200 χρόνια, η μέση διάρκεια  ζωής έχει περίπου διπλασιασθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, λόγω βελτιώσεων στο επίπεδο της διατροφής, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.

Ενώ όμως οι άνθρωποι τείνουν να ζουν ολοένα και περισσότερο, τα χρόνια ζωής με σχετικά καλή υγεία, δεν έχουν διαχρονικά αυξηθεί αναλογικά με τη διάρκεια ζωής.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των νέων τεχνολογιών θα είναι μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους. Το 53% δηλώνουν υπέρ της γενετικής μηχανικής/βιοτεχνολογίας (κυρίως ως ελπίδα για νέες θεραπείες ασθενειών). Για την τεχνητή νοημοσύνη το 30% «ψηφίζουν» υπέρ, το 24% κατά ενώ οι υπόλοιποι αμφιταλαντεύονται.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να νικηθεί ο καρκίνος, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, με το σκεπτικό κυρίως ότι θα βοηθήσουν στη διατροφή της ανθρωπότητας.

Από όλα τα θέματα, την μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το μέλλον προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να τη θεωρούν απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Με ένα τόσο ζοφερό μέλλον, ποιος θα ήθελε να ζήσει για πάντα;

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept