Υπάρχουν κύτταρα «ζόμπι» από τον εγκέφαλο- Τι προκαλούν

359

Οι επιστήμονες μερικές φορές, εκλαϊκεύουν την ιατρική, ώστε να είναι πιο κατανοητή στον κόσμο. Τα …νεκροζώντανα, γερασμένα εγκεφαλικά κύτταρα, τα αποκαλούν «ζόμπι» γιατί όπως αποδεικνύεται «στοιχειώνουν » τον εγκέφαλο, και συμβάλλουν στη δημιουργία νευροεκφύλισής του.  Τώρα, επιστήμονες στις ΗΠΑ αισιοδοξούν ότι ίσως ανακάλυψαν ένα εναλλακτικό δρόμο για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας που προκαλούνται από αυτά τα γηράσκοντα κύτταρα.

Είναι η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει ότι αυτά, τα «γερασμένα» κύτταρα, αν απομακρυνθούν με την βοήθεια εργαστηριακά τροποποιημένου ενζήμου, μπορεί πιθανώς να εξαλειφθούν και οι βλάβες που προκαλούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Ντάρεν Μπέικερ της Κλινικής Mayo της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το «New Scienntist», πειραματίστηκαν με ποντίκια, τα οποία είχαν μια γενετική μορφή άνοιας.

Τα τρωκτικά είχαν συσσωρεύσει μεγάλο αριθμό γερασμένων κυττάρων «ζόμπι» σε περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες εμπλέκονται στη μνήμη και στη νόηση, όπως ο φλοιός και ο ιππόκαμπος. Η άνοια εμπόδιζε τα ζώα να μαθαίνουν και να θυμούνται νέες πληροφορίες.

Όταν, όμως, χάρη σε ένα κατάλληλα γενετικά τροποποιημένο ένζυμο, νίκησαν τα κύτταρα «ζόμπι», εξαφανίσθηκαν και τα συμπτώματα της άνοιας, καθώς τα ποντίκια πλέον εμφάνισαν λειτουργική μνήμη. Είχαν επίσης εξαφανισθεί τα σημάδια φλεγμονής και οι τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους, ο οποίος είχε φυσιολογική μάζα.

Αν και είναι πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο τα νέα ευρήματα μπορύν να εφαρμοστούν στους ανθρώπους, έχει γίνει ήδη, το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept