Άνοιξαν κονσέρβα καλαμποκιού από το 1982 – Δείτε τι βρήκαν μέσα (ΒΙΝΤΕΟ)

238

Ο ρόλος της δωρεάς είναι ανθρωπιστικός και προέχει η κίνηση και η σκέψη. Προτού δώσετε τρόφιμα για τους συνανθρώπους σας, όπως κονσέρβες που έχουν μείνει στο βάθος ενος ντουλαπιού, κοιτάξτε πρώτα την ημερομηνία λήξης τους. Ένα περιστατικό σαν αυτό που περιγράφουμε παρακάτω,μπορεί να σας βάλει σε σκέψεις…

Οι τράπεζες τροφίμων λαμβάνουν πολύ συχνά δωρεές από παλιά κονσερβοποιημένα τρόφιμα.Αλλά όταν οι άνθρωποι της Cardiff Foodbank έλαβαν μια κονσέρβα καλαμπόκι από το 1982 και την αξιοποίησαν όχι για να την χαρίσουν αλλά σαν μια διδακτική σύσταση,  αντί να την πετάξουν στα σκουπίδια. Ήταν ο τρόπος τους να υπενθυμίσουν στο κοινό ότι είναι σημαντικό να ελέγχουν τις ημερομηνίες λήξης πριν από τη δωρεά.

Έτσι, αποφάσισαν να ανοίξουν την κονσέρβα για να δουν πώς μοιάζει το καλαμπόκι μετά από 35 χρόνια. Όταν τελικά το καπάκι άνοιξε, το καλαμπόκι στο εσωτερικό φαινόταν τέλειο!

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να υπερβούν την ημερομηνία λήξης τους κατά δεκαετίες, εφόσον δεν παραβιάζεται το δοχείο, καθώς τα βακτηρίδια δεν μπορούν να εισχωρήσουν και να σαπίσουν το περιεχόμενο.

Καθώς η Helen Bull, σύμβουλος συνεργασίας και συγκέντρωσης κεφαλαίων στην Cardiff Foodbank, άνοιξε την κονσέρβα, παραδέχεται ότι «μοιάζει να είναι εντάξει».

Όμως, αφού μύρισε λίγο το καλαμπόκι, λέει: «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή μεταλλική οσμή. Αυτό δεν είναι κάτι που συνιστώ να φάει κανείς».

Αλλά θα μπορούσε να το φάει μετά από τρεις δεκαετίες χωρίς να πάθει κάτι;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Οι ημερομηνίες στις κονσέρβες δεν είναι για την ασφάλεια αλλά για την ποιότητα. Δηλαδή το περιεχόμενο είναι ασφαλές ακόμη και μετά από δεκαετίες. Αλλά η ποιότητά του (μυρωδιά, γεύση, θρεπτικότητα) θα έχει αλλοιωθεί.

Ναι, το μέταλλο της κονσέρβας θα επηρεάσει την μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού, καθώς θα υπάρχει μια μικρή μετάγγιση μετάλλων στο φαγητό.

Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναταραχή στην κοιλιά. Ούτε και είναι επικίνδυνο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να κρίνετε πάντα το φαγητό σας από την εμφάνισή του. Μυρίστε ή δοκιμάστε το, για να κρίνετε εάν είναι ασφαλές. Και φυσικά πάντα να λαμβάνετε υπόψη την ημερομηνία λήξης.

Αλλά η μεγάλη προσοχή σας πρέπει να είναι σε κονσέρβες με φρέσκα τρόφιμα, ειδικά κρέας, ψάρια και φρέσκες σαλάτες. Αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλοιωθεί πολύ και μέσα στην κονσέρβα. Κινδυνεύετε τότε με τροφική δηλητηρίαση!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept