Το κλικ της Σκέψης! Φωτογραφίζοντας το Αλτσχάιμερ

Τι δεν μπορούν να θυμηθούν οι ασθενείς, όταν κοιτάζουν στον καθρέφτη

194

Συχνά δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που έχουν Αλτσχάιμερ, μια ασθένεια που σταδιακά απομακρύνει τα θύματα από τις πιο πρόσφατες αναμνήσεις.Φαίνεται να έχουν κοπεί οι γέφυρες επικοινωνίας αλλά και οι πρόσφατες μνήμες.

Αδυνατούν να θυμηθούν ποιοι ήταν,πριν τους παγιδεύσει η ασθένεια στην άβυσσο της λήθης.Συχνά ξεθωριάζουν μόνο οι πρόσφατες αναμνήσεις ενώ είναι νωπές οι νεανικές.

Ο Φωτογράφος Tom Hussey πριν χρόνια, αποτύπωσε αυτή την κατάσταση για λογαριασμό προώθησης φαρμάκου.

Στα  πορτρέτα του τα οι πάσχοντες έχουν ένα κενό βλέμμα κοιτάζοντας το είδωλό τους, ή θυμούνται μόνο τις καλύτερες στιγμές τους, ενώ σε εμάς αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια, μέσα από τη γενική εικόνα. Όπως είπε ο ίδιος ο δημιουργός, ένας κτηνίατρος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου τον ενέπνευσε,να μπλέξει το παρόν με το παρελθόν μέσω των αναμνήσεων και των προσδοκιών.

 

 

Έμπνευση: Η ιδέα της συλλογής ήρθε στον φωτογράφο του Ντάλας Tom Hussey μετά από μια συνομιλία με έναν παλαίμαχο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ηλικίας 80 ετών που εξέφρασε τη δυσπιστία του στην ηλικία του
Ένας άντρας ανακαλύπτει την παλιά μάσκα συγκόλλησης του και μετά γυρίζει να κοιτάζει σε έναν κοντινό καθρέφτη βλέπει τον εαυτό του με τη μάσκα στο κεφάλι του

Η δουλειά του, είναι ένα προϊόν δημιουργίας αναμνήσεων.Συχνά ο φωτογράφος βάζει στα «κάδρα» του και τον φροντιστή του ατόμου με άνοια για να δείξει πως αντιλαμβάνονται και εκείνοι την ασθένεια.

Ένας συνταξιούχος πυροσβέστης, ο οποίος είναι η πραγματική φωτογραφία που φαίνεται κρυμμένη στην πάνω αριστερή γωνία του καθρέφτη, φαίνεται να προσπαθεί να θυμηθεί στην αντανάκλαση τον εαυτό του
Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις. Επιστήμονας, ηλικιωμένος, ενώ ανακατεύει ένα ρόφημα, δεν μπορεί να θυμηθεί πως κάποτε ανακάτευε υγρά σαν χημικός σε εργαστήριο.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα μπροστά στην νεανική της αντανάκλαση
Οι φωτογραφίες που έγιναν για διαφημιστικό σκοπό για ένα φάρμακο Alzheimer, μια ασθένεια που σταδιακά απομακρύνει τα θύματά της από τις νεότερες αναμνήσεις τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ζωντανές μόνο αυτές των νεανικών τους χρόνων.
Μερικοί αδυνατούν να προσδιορίσουν την ηλικία τους
Οι συγγενείς, που φροντίζουν τους πάσχοντες από τη νόσο, απογοητεύονται όταν καταλάβουν ότι οι οικείοι τους δεν μπορούν να τους αναγνωρίσουν.

 

Το  μήνυμα των φωτογραφιών,είναι μια… αντανάκλαση μιας νόσου, που εξουθενώνει νοητικά,εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή φωτογραφιών:Tom Hussey

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept