Τι κοινό έχει αυτό το ζώο με τον άνθρωπο- Τι βρήκαν οι επιστήμονες

339

Διεθνής επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε τη αλληλουχία του γονιδιώματος του παγκολίνου και ελπίζει να γίνει συγκριτικό μοντέλο για την κατανόηση της ανθρώπινης ανοσίας των ασθενειών.

Ο παγκολίνος αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Είναι ιδιαίτερα μοναχικό, σχεδόν τυφλό και χρησιμοποιεί την πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης για να βρίσκει την τροφή του.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από Αμερικανούς, Κινέζους και Βρετανούς επιστήμονες, κατάφερε να ολοκληρώσει την αλληλουχία του γονιδιώματος του παγκολίνου, αποκαλύπτοντας τη δυνατότητα μιας άλλης λειτουργίας των κεράτινων φολίδων που έχει το ζώο αυτό, να βελτιώνει την ανοσία που έχει στο δέρμα και στον βλεννογόνο.

Οι επιστήμονες εστίασαν στο είδος και στην ιστορία του αφού, μέσω μεταλλάξεων στην εξελικτική διαδικασία, ορισμένα γονίδια μπορούν να γίνουν ψευδογενή ή να χάσουν τη λειτουργία τους.

Η  ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε με τη μελέτη της  ότι αυτό, συνέβη με ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσία του παγκολίνου,  συμπεριλαμβανομένης της γονιδιακής ιντερφερόνης epsilon (IFNE).

«Αυτό το γονιδίωμα αποτυπώνεται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας και στις βλεννογόνους μεμβράνες που προστατεύουν τα μέρη των εντέρων και των πνευμόνων μας, παρέχοντας μια πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των παθογόνων που προσπαθούν να εισέλθουν στο σώμα μας», λέει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τσόου.

Εντυπωσιασμένοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η γονιδιακή ιντερφερόνη IFNE είναι λειτουργική στους ανθρώπους και σημαντική στην ανοσία του δέρματος και του βλεννογόνου.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept