Ιατροδικαστές αναλύουν τη γύρη και εξιχνιάζουν εγκλήματα

96

Η ιατροδικαστική επιστήμη καταφεύγει συχνά σε περίεργες μεθόδους, για να βρεί απαντήσεις. Μια από αυτές είναι ο  εντοπισμός και η ανάλυση της γύρης πάνω στο θύμα που εξετάζουν, προκειμένου να βοηθήσουν στην εξιχνίαση σε  υποθέσεις φόνων. Όσο πιο σπάνια η γύρη τόσο πιο εύκολη η εγκληματολογική ταυτοποίηση.

Η Αυστρία, θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα εγκληματολογικής ανάλυσης γύρης.

Ήδη το 1959 καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση εξιχνίασης εγκλήματος βάσει των αναλύσεών της.

Χάρη σε μια… απολιθωμένη γύρη από άνθη καρυδιάς οι ανακριτές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα και να εντοπίσουν τον δράστη!

Για να γίνει ο συσχετισμός πτώματος και δράστη αναλύθηκαν εκατοντάδες δείγματα μικροσκοπικών κόκκων γύρης και η  ανάλυση των δειγμάτων και η σύγκρισή τους τελικά αφήνει άφωνους και τους πιο έμπειρους ντετέκτιβ .

Η γύρη θεωρείται τόσο αξιοσημείωτο  εύρημα σε μια εγκληματολογική ανάλυση γιατί τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι εξαιρετικοί συλλέκτες της. Η καθηγήτρια Μαρτίνα Βέμπερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης ,  σημειώνει πως  οι κόκκοι γύρης είναι ανιχνεύσιμοι στα ρούχα ακόμη και μετά από πολλές πλύσεις.

Επίσης με τη βοήθεια ειδικών αναλύσεων η γύρη μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και σε απειροελάχιστες ποσότητες στο ανθρώπινο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα καθώς και στα μαλλιά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept