Τους έστειλαν στην πυρά γιατί ,τότε, δεν ήξεραν τη θεραπεία

456

Η ιατρική δεν έσωσε μόνο ανθρώπους από τις ασθένειες, αλλά και από τις δοξασίες!Χωρίς την επιστημονική γνώση που έχουμε σήμερα, ασθενείς, ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο από τα… ανεξήγητα συμπτώματα που παρουσίαζαν, αφού, η επικρατούσα αντίληψη τα ερμήνευε ως σατανικά σημάδια.

Η κυριαρχία από δαίμονες ή κακά πνεύματα ήταν ένας από τους παλαιότερους τρόπους εξήγησης σωματικών και ψυχικών διαταραχών.

Στο παρελθόν, έργο μαγείας ήταν η εγκεφαλίτιδα, υποταγή στους δαίμονες η δηλητηρίαση από μύκητα, κατάληψη από το Σατανά,  η επιληψία.  Ασθένειες που συνδέθηκαν με τη μαγεία και τις σκοτεινές δυνάμεις σήμερα, έχουν θεραπευτεί με φάρμακα.

Πολλοί » μάγοι » είχαν διανοητικές διαταραχές, αλλά τότε, δεν υπήρχαν διακρίσεις μεταξύ  εκκεντρικότητας και τρέλας ή θρησκευτικών οραμάτων και αποκυημάτων φαντασίας.

Επιληψία

Σήμερα πλήττει  65 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Epilepsy . Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ο πάσχων έχει συνεχείς  σπασμούς, χάνει τον έλεγχο του σώματός του  και δεν θα έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Στο παρελθόν οι κρίσεις επιληψίας προκαλούσαν τρόμο και ανατριχίλα σε όσους δεν ήξεραν από που προέρχονται και πως να τις διαχειριστούν. Η νευρολογική αυτή κατάσταση, πλέον αντιμετωπίζεται με επιτυχία χωρίς δεήσεις….

Ψυχική ασθένεια

Επειδή οι ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και η διαταραχή της ταυτότητας μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες μεταπτώσεις στη συμπεριφορά, στιγματιστεί και παρανοηθεί και δαιμονοποιηθεί.

Οι πνευματικά άρρωστοι έπρεπε να καταφεύγουν σε εξορκισμούς από τα κακά πνεύματα που τους κατείχαν και σύμφωνα με μια προοπτική που δημοσιεύθηκε στα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, των ΗΠΑ «ένας μεγάλος αριθμός φερόμενων μαγισσών που είχαν καταληφθεί που είχαν καεί πιθανότατα είχαν ορατές διανοητικές διαταραχές»

Δηλητηρίαση από μύκητα

Όταν οι άνθρωποι τρώνε τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με το  μύκητα ερυσιβώδη όλυρα, που βρίσκεται στα δημητριακά, αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα που μιμούνται εκείνα της επιληψίας ή μιας ψυχικής ασθένειας.

Κατά το 17ο αιώνα  όμως, στην αποικία της Μασαχουσέτης, όπως και στις περισσότερες πουριτανικές αποικίες στο Νέο Κόσμο, υπήρχε η πεποίθηση στους κατοίκους ότι βρίσκονταν σε διαρκή μάχη με το Σατανά. Γίνονται βίαιοι,έχουν σπασμούς, κάνουν εμετούς και παραληρούν με ψευδαισθήσεις. Το επικεντρο ήταν το Σάλεμ, όπου η καλλιέργεια σίκαλης μάλλον μολύνθηκε με τον μύκητα, από τον οποίο κατασκευάστηκε αργότερα το παραισθησιογόνο φάρμακο LSD.

Εγκεφαλίτιδα

Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή ήταν μια άλλη παρεξηγημένη κατάσταση που καταδίκασε άδικα ανθρώπους.

Η ασθένεια με άγνωστη αιτία, φέρνει έντονη φλεγμονή στον εγκέφαλο και εκδηλώνεται  με «υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, διπλή όραση, καθυστερημένη σωματική και διανοητική ανταπόκριση και λήθαργο», όπως  αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών, αδυναμία στο πάνω μέρος του σώματος, μυϊκούς πόνους, τρόμο, δυσκαμψία του αυχένα και  μεταβολές  στη συμπεριφορά.

Τι γίνεται σήμερα

Ακόμη και σήμερα, ορισμένοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι μάγισσες βρίσκονται πίσω από ασθένειες

Το 2014 Στην Παπούα Νέα Γουινέα οι κάτοικοι επιδίδονται ακόμη σε κυνήγι μαγισσών. Ενας ξαφνικός θάνατος ή μία περίεργη συμπεριφορά είναι αρκετή για να βάλει στο στόχαστρο έναν άνθρωπο. Όπως αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ, πριν από 4 χρονια (2-2014) ο νόμος της ζούγκλας βασιλεύει ακόμη εκεί.

Μία 50χρονη γυναίκα βασανίστηκε με πρωτοφανή αγριότητα όταν την κατηγόρησαν για μαγεία επειδή ο 22χρονος γιος της πέθανε ξαφνικά από στομαχική μόλυνση.

Οι χωρικοί κάνουν σκοπιές τις νύχτες στα νεκροταφεία, όπως αναφέρει η Daily Mail, με τσεκούρια και αυτοσχέδια όπλα, παραμονεύοντας για εκείνες που θέλουν να τραφούν από τα φρεσκοθαμμένα πτώματα. Τουλάχιστον 200 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί μέσα σε ένα χρόνο, με φρικτό τρόπο επειδή πίστευαν ότι ήταν μάγισσες. Τις πετούν από το βουνό, τις σέρνουν πίσω από αυτοκίνητα, τις καίνε ζωντανές. «Απροσδόκητη δυσκολία ή ξαφνική ατυχία, απρόσμενη ή ανίατη ασθένεια μπορούν να θεωρηθούν ως πράξεις κακών ανθρώπων με μαγικές δυνάμεις», επισημαίνει η αναφορά του ΟΗΕ.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept