Σε λίγο όλοι οι ποδηλάτες θα φορούν τα γυαλιά που φορούσε ο Τομ Κρουζ

και μάλιστα με ελληνική υπογραφή!

251

Όσοι είδαν την ταινία «Minority Report», παρατήρησαν τα γυαλιά που φορούσε ο πρωταγωνιστής Τομ Κρούζ. Τώρα μια ανάλογη τεχνολογία αναπτύσσουν  ερευνητές στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να  βοηθούν και να προειδοποιούν τους ποδηλάτες για πιθανούς κινδύνους στο δρόμο!

«Πρόκειται για σύστημα που βασίζεται στη τεχνολογία C- ITS (Coperative Inteligent Transport Systems) και επιτρέπει την ασύρματη “επικοινωνία” μεταξύ όλων των οχημάτων στον δρόμο με στόχο να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ανιχνεύουν πιθανούς κινδύνους για τον οδηγό και τους επιβάτες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Γκραγκόπουλος, ηλεκτρολόγος- μηχανικός και ερευνητής στο  Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου εδώ και έναν χρόνο αναπτύσσουν την εφαρμογή.

«Ο ποδηλάτης μπορεί να κινείται στον δρόμο φορώντας αυτά τα γυαλιά που παίζουν τον ρόλο οθόνης υπολογιστή και προβάλλουν πιθανότητες ατυχήματος, όπως μία λακκούβα στον δρόμο, να προσέξουν ένα αυτοκίνητο που τρέχει στον δρόμο τους ή μία διασταύρωση. Είναι απαραίτητο βέβαια, όλα τα οχήματα να έχουν αυτό το ασύρματο σύστημα που ήδη τοποθετείται σε κάποια μοντέλα αυτοκινήτων και σιγά σιγά θα μπει σε όλα τα αυτοκίνητα», περιγράφει ο κ. Γκραγκόπουλος.

«Τα αυτοκίνητα δηλαδή και γενικότερα όλα τα οχήματα», συνεχίζει, «θα έχουν στο μέλλον το ίδιο σύστημα “επικοινωνίας”, μόνο που στα γυαλιά για τους ποδηλάτες, η πληροφορία θα προβάλλεται μπροστά στα μάτια τους».

Ο ερευνητής ξεκαθάρισε ότι στην ουσία είναι ένα σύστημα συνεργατικής επικοινωνίας μεταξύ οχημάτων που στην περίπτωση των ποδηλάτων, εφαρμόζεται με στόχο την ανίχνευση και αποφυγή πιθανών κινδύνων.

«Είναι ένα αυτόνομο σύστημα για τους ποδηλάτες που συνεργάζεται με όλα τα οχήματα στον δρόμο, τα οποία έχουν την ίδια τεχνολογία και προσπαθεί να μειώσει τις πιθανότητες ατυχήματος. Πρακτικά, αν τα υπόλοιπα οχήματα στον δρόμο διαθέτουν αυτό το σύστημα, τότε αυτό μπορεί να ειδοποιήσει τον ποδηλάτη αν κάποιο όχημα έρχεται με ταχύτητα από πίσω του ή αν είναι κακό το οδόστρωμα».

Προς το παρόν πάντως οι ερευνητές το έχουν εφαρμόσει στη Θεσσαλονίκη σε δύο ποδήλατα, επιτυγχάνοντας την μεταξύ τους επικοινωνία μέσω των ειδικών γυαλιών, όπου μπαίνει η πλακέτα αλλά και σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα με αυτοκίνητα στο εξωτερικό.

«Η πλακέτα που συνδέεται με τα γυαλιά, μπαίνει στην τσέπη του ποδηλάτη. Βέβαια, αν μπει στην παραγωγή, μπορεί να μικρύνει και να ελαφρύνει κι άλλο με διαχειρίσιμο κόστος», καταλήγει ο κ. Γκραγκόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept