Μπορεί η μουσική να οδηγήσει στον εκφαυλισμό ενός έθνους; Τι φοβάται ο πρόεδρος Πούτιν

151

Δεν κρύβεται πίσω απο τις λέξεις…Ούτε τηρεί τα… προσχήματα.

Ο ατρόμητος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται οτι φοβάται.

Όχι άλλον ηγέτη ή διαφαινόμενο κίνδυνο, αλλά, τον εκφυλισμό του έθνους του!

Για το λόγο αυτό δεν διστάζει να εφαρμόσει μια μουσική λογοκρισία στο ρεύμα της ραπ μουσικής, που ειναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νεολαία .

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η ραπ μουσική κρύβει σοβαρούς κινδύνους γιατί “διαφημίζει” το σεξ, τα ναρκωτικά και την διαμαρτυρία.

Οι πολιτισμικοί θεσμοί της χώρας καλούνται κατ εντολή του να  βρουν τρόπο να ελέγξουν το περιεχόμενο των στίχων της.

Η «προπαγάνδα των ναρκωτικών» είναι χειρότερη από τις βωμολοχίες, είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, πργροειδοποιώντας ότι αυτού του είδους τα τραγούδια στρώνουν τον δρόμο για τον εκφαυλισμό του ρωσικού έθνους είπε επι λέξη, σε συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, υπογραμμίζοντας οτι συνιστά απειλή, επειδή «βασίζεται σε τρεις πυλώνες: το σεξ, τα ναρκωτικά και την διαμαρτυρία».

Να σημειωθεί ότι τα σχόλια του Πούτιν έρχονται στον απόηχο της σύλληψης του Χάσκι, ενός 25χρονου Ρώσου ράπερ που βρέθηκε με χειροπέδες τον περασμένο μήνα, όταν επέλεξε να τραγουδήσει για το κοινό του, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές Αρχές του Κρασνοντάρ είχαν ακυρώσει την συναυλία του.

Το δικαιολογητικό της απαγόρευσης ήταν ότι ο νεαρός μουσικός, που τραγουδά για την φτώχεια, τη διαφθορά και την αστυνομική βαναυσότητα στη Ρωσία, έχει «υπερβολικά ακραίους στίχους».

Λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε να ραπάρει, τον απομάκρυναν οι αστυνομικοί.

Αυτό που φοβάται ο Πούτιν δεν είναι η μελωδία αλλά ο συναισθηματικός προσανατολισμός της μουσικής .

Η ραπ (rap) είναι κυρίως αφροαμερικανικό μουσικό είδος που ξεκίνησε να γνωρίζει άνθιση στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Έχει τις ρίζες της στην αφρικανική μουσική την οποίαν έφεραν με τη βίαιη εκδούλευση και μετέπειτα μετακίνηση τους οι μαύροι στην Αμερική. Ετυμολογικά η λέξη “rap” σημαίνει “χτυπώ”.

Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους (ρίμες), δεν τραγουδιούνται αλλά απαγγέλλονται, ενώ η μουσική δανείζεται στοιχεία από τη soul, τη τζαζ όσο και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept