Εικόνες από άλλο κόσμο! Βρέθηκαν αποτυπώματα δεινοσαύρων!

181

Οι δεινόσαυροι, τα  σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια, πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια αλλά η κυριαρχία τους έδυσε στο  τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν εξαφανίστηκαν.

Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος δεινόσαυρος, τον 19ο αιώνα, απολιθωμένοι σκελετοί δεινοσαύρων έχουν γίνει σημαντικό θέαμα σε μουσεία όλου του κόσμου, ενώ συνολικά οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων. Τώρα, μια διάβρωση του εδάφους στην περιοχής στο ανατολικό Σάσεξ της Βρετανίας, αποκάλυψε δεκάδες  πολύ καλά διατηρημένες πατημασιές δεινοσαύρων, ηλικίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ετών!

Τα ίχνη από τα πατήματα που άφηναν στο πέρασμά τους οι δεινόσαυροι, έχουν μήκος δύο έως άνω των 60 εκατοστών και είναι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες, ώστε φαίνονται λεπτομέρειες της ανατομίας τους.

Πρόκειται για  85 απολιθώματα -όλα από την πρώιμη Κρητιδική περίοδο- που ανακαλύφθηκαν μετά από έντονη κακοκαιρία στην περιοχή στην απόκρημνη παράκτια τοποθεσία του Χέιστινγκς, όπου υπήρξε κατάρρευση ασβεστολιθικών πετρωμάτων.

Η περιοχή που έγινε η ανακάλυψη, εκτιμάται ότι κάποτε βρισκόταν κοντά σε πηγή νερού, καθώς κοντά στις πατημασιές βρέθηκαν επίσης απολιθώματα φυτά και ζώα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον ‘Αντονι Σιλίτο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παλαιογεωγραφίας-παλαιοκλιματολογίας-παλαιοοικολογίας «Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology», σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ», διέκριναν τουλάχιστον επτά διαφορετικά είδη δεινοσαύρων, μεταξύ των οποίων ο Ιγκουανόδων, ο Αγκυλόσαυρος και ένα είδος στεγόσαυρου.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept