Τι να ακούτε αν έχετε κατάθλιψη και τι σε κρίσεις πανικού

259

Είναι κοινός τόπος μεταξύ των επιστημόνων ότι συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν επίδραση όχι μόνο στη διάθεση  αλλά και στον εγκέφαλο.

Από το 1993 η κλασική μουσική έχει τα πρωτεία της υποβολής και αλλαγής παρεμβάσεων στους…δαιδαλώδεις διαδρόμους του εγκεφάλου όταν δημοσιεύθηκε η πρώτη σχετική έρευνα για σονάτα του Μότσαρτ στο  έγκυρο περιοδικό «Science» και η επίδρασή της

Νωρίτερα όμως φέτος η μουσική και η αποτελεσματική συμβολή της στη θεραπεία  συγκεκριμένων ψυχικών ασθενειών και ψυχοσωματικών διαταραχών, έγινε πάλι αντικείμενο έρευνας. Αμερικανοί και Σκωτσέζοι επιστήμονες, συμβουλεύουν τους ασθενείς να ακούνε συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια.

Στην αρχή ήταν ο Μότσαρτ

Ο ψυχολόγος Frances Rauscher προώθησε τη θεωρία του «φαινομένου Μότσαρτ», δηλαδή της ιδέας ότι η κλασική μουσική βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες όταν  διαπίστωσε ότι φοιτητές και παιδιά προσχολικής ηλικίας που άκουγαν μια σονάτα του Μότσαρτ απέδιδαν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων. Ο ίδιος το 1993 συμπέρανε πως  η συγκεκριμένη μουσική βελτιώνει την ικανότητα του μυαλού να επικεντρωθεί σε ορισμένα καθήκοντα, όπως η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πολυπλοκότητα της κλασικής μουσικής, λόγω της σύνθετης δομής της, είναι αυτό που πυροδοτεί στον εγκέφαλο την χωρική νοημοσύνη. Τι ακριβώς εννοούν; Τα… μονοπάτια της κλασικής μουσικής στον εγκέφαλό μας είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούμε για τον χωροταξικό συλλογισμό και έτσι όταν …ενεργοποιούνται  με την παρουσιάζουμε μεγαλύτερη οξυδέρκεια.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που διαφωνούν με αυτή τη θεωρία αλλά ακόμη κι αν το ζητούμενο δεν είναι η εξυπνάδα, το σίγουρο είναι ότι οι μελωδίες των κλασικων συνθετών βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κάθε είδος μουσικής μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στις διαθέσεις μας και γι αυτό να κάνει τη μάθηση ευκολότερη.

Φέτος, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μελετώντας και συνδέοντας τις αρχές της ψυχολογίας και της ακουστικής μηχανικής προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η μουσική μπορεί να αποτελέσει… γιατρικό επιβεβαιώνοντας το το λεγόμενο  «Μozart effect»  προτείνοντας νέα ακούσματα για τον ψυχισμό. Συστήνουν Μπετόβεν για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού και Ρink Floyd για την κατάθλιψη, ενώ η τζαζ ενδείκνυται σχεδόν για κάθε περίσταση.

«Η επίδραση ενός μουσικού κομματιού δεν περιορίζεται μόνο στο να μας ανεβάσει τη διάθεση ή να μας ρίξει ανάλογα με το ρυθμό και το θέμα του τραγουδιού» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Ντον Νοξ, προσθέτοντας ότι «η μουσική είναι ένα συναίσθημα που εκφράζεται μέσα από τον τόνο, τη δομή και τα άλλα χαρακτηριστικά ενός κομματιού».

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται ότι «ανέβηκαν» όταν άκουγαν τραγούδια των Ρink Floyd (και ειδικά τα άλμπουμ τους «Wish Υou Were Ηere» και «Τhe Dark Side Οf Τhe Μoon»), το άλμπουμ «Cold Τurkey» του Τζον Λένονκαι το κομμάτι «What Α Wonderful World» του Λούις Αρμστρονγκ.

Αντιθέτως, τα «Αnother Οne Βites Τhe Dust» των Queen, «Εverybody Ηurts» των RΕΜ και «Cigarettes and Αlcohol» των Οasis αποδείχθηκε ότι «έριξαν» την ψυχολογία όσων συμμετείχαν.

Στόχος της έρευνας είναι να δημιουργηθεί ένα μαθηματικό μοντέλο που να εξηγεί την ιδιότητα της μουσικής να εγείρει στο κοινό διαφορετικά συναισθήματα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν οι δράσεις του εγκεφάλου 184 εθελοντών την ώρα που άκουγαν συγκεκριμένα είδη μουσικής. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι κάθε μουσικό κομμάτι λειτουργούσε διαφορετικά στην κυκλοφορία του αίματος, στη διάθεση και στις νευρικές λειτουργίες των συμμετεχόντων. «Η χρήση της μουσικής πάνω στον άνθρωπο επηρεάζει άμεσα όλες τις λειτουργίες του, ψυχικές ή σωματικές» υποστηρίζει η μουσικοθεραπεύτρια Σιμόνα Νιρενστάιν-Κατζ,προσθέτοντας ότι «σκοπός της έρευνας είναι να καταφέρουμε να ταιριάξουμε διάφορα είδη μουσικής επάνω σε συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές ώστε κατόπιν να τις θεραπεύσουμε».

Στα αξιοπρόσεκτα στοιχεία της έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κομμάτια των Βιβάλντι, Πάχελμπελ, Χέντελ και Μπαχ είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση του στρες επειδή διαθέτουν ένα ορισμένο μουσικό τέμπο που έχει τον ίδιο ρυθμό με αυτόν της καρδιάς όταν βρίσκεται σε ηρεμία, δηλαδή 65-70 χτύπους το λεπτό.

Σε καμμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η ατονική μουσική

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept