Απαλλαγείτε από τις αϋπνίες… με αυτές τις «έξυπνες» πιτζάμες

198

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλή τον Δρ. Trisha Andrew της Amherst στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ανέπτυξε «έξυπνες» πυτζάμες ενσωματωμένες με αισθητήρες αυτοενισχυμένους, οι οποίοι παρέχουν διακριτική και συνεχή παρακολούθηση της καρδιάς, της αναπνοής και της στάσης του ύπνου.

Η επίτευξη επαρκούς ποιότητας ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από το άγχος, τις λοιμώξεις και τις πολλαπλές ασθένειες, όπως η καρδιακή νεφροπάθεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Ο ποιοτικός ύπνος αυξάνει επίσης την ψυχική οξύτητα και οξύνει τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό ύπνο – ή το σωστό είδος.

Το ένδυμα, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, έχει πέντε υφασμάτινα επιθέματα με αισθητήρες τοποθετημένους γύρω από την επένδυση του πάνω μέρους. Τα επιθέματα συνδέονται μεταξύ τους μέσω νημάτων επενδεδυμένων με βαμβάκι και τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με ένα μικροσκοπικό πίνακα που αποτελεί τμήμα ενός από τα κουμπιά της πιτζάμας.

Τέσσερις από τους αισθητήρες ανιχνεύουν την πίεση που ασκεί το κρεβάτι προς το σώμα του ανθρώπου που κοιμάται, για τον προσδιορισμό των κινήσεων και της θέσης ύπνου, ενώ ο πέμπτος αισθητήρας λαμβάνει πληροφορίες για τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής, οι οποίοι μπορούν να καταδείξουν πόσο καλά κοιμάται κάποιος και να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας ενδεχόμενης διαταραχής του ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να δείξει εάν κάποιος πάσχει από υπνική άπνοια, μια πάθηση κατά την οποία οι αεραγωγοί των πνευμόνων κλείνουν εν μέρει ή τελείως στη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας την αναπνοή.

Τα δεδομένα από τους αισθητήρες μεταδίδονται συνεχώς στον πίνακα του κυκλώματος και στη συνέχεια ο χρήστης ή ο γιατρός αποκτούν πρόσβαση σε αυτά μέσω υπολογιστή, προσφέροντάς τους έτσι τη δυνατότητα αναζήτησης νέων, πρακτικών τρόπων για να κοιμηθεί κάποιος καλύτερα.

Σε πρόσφατες δοκιμές με εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιτζάμες ήταν αρκετά άνετες και δεν διέκοπταν τον ύπνο, ενώ και οι μετρήσεις των αισθητήρων αποδείχθηκαν ακριβείς, σύμφωνα με ανεξάρτητη επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Οι πιτζάμες, οι οποίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Αμερική περίπου σε δύο χρόνια, βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης, καθώς οι ερευνητές μελετούν την προσθήκη επιπλέον επιθεμάτων προσαρτημένων στο κάτω μέρος (παντελόνι) της προκειμένου να παρακολουθούν και το βάδισμα, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους.

Σχολιάζοντας την εφεύρεσή τους, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να προστατεύσει από άγχος, λοιμώξεις και ασθένειες, όπως οι καρδιαγγγειακές παθήσεις, η νεφροπάθεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Αυξάνει, επίσης, την πνευματική διαύγεια και βελτιώνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, αλλά από την έρευνα προκύπτει ότι μέχρι και ένα στα τρία άτομα υποφέρουν από αϋπνία κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τον διαβήτη τύπου 2 και την γήρανση να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept