Η επιστήμη αποφάνθηκε: Ακούμε καλύτερα από…

104

Σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων, οι άνθρωποι επεξεργάζονται καλύτερα τις πληροφορίες όταν κάποιος τους διατυπώνει ένα αίτημα στο δεξί αυτί, πιθανότατα γιατί τις πληροφορίες από το δεξί αυτί τις διαχειρίζεται η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, που είναι καλύτερη σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τη δεξιά.

Οι ερευνητές στήριξαν τα πορίσματά τους σε τρία πειράματα.

Στο πρώτο, παρατήρησαν 286 θαμώνες κλαμπ, συζητώντας με δυνατή μουσική στο υπόβαθρο. Συνολικά, το 72% της συζήτησης λεγόταν στο δεξί αυτί του συνομιλητή.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές προσέγγισαν 160 θαμώνες και μουρμούρισαν κάτι ακατάληπτο, περιμένοντας να δουν ποιο αυτί θα προτιμούσαν για να ακούσουν καλύτερα, το αριστερό ή το δεξί. Συνολικά, το 58% προτίμησε το δεξί και το 42% το αριστερό αυτί.

Τέλος, οι ερευνητές ζήτησαν από 176 θαμώνες κλαμπ τσιγάρο, επιλέγοντας για να τους μιλήσουν είτε το δεξί είτε το αριστερό τους αυτί και διαπίστωσαν πως το αίτημά τους εισακούστηκε σαφώς περισσότερο μέσω του δεξιού αυτιού.

«Όταν μιλάς στο δεξί αυτί του συνομιλητή σου», συνοψίζουν, «τα λόγια σου στέλνονται σε ένα ελαφρώς πιο πρόθυμο τμήμα του εγκεφάλου».

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η αριστερή και η δεξιά επεξεργασία ήχου των αυτιών είναι διαφορετική. Το δεξί αυτί αποκρίνεται περισσότερο στην ομιλία και τη συζήτηση, ενώ το αριστερό αυτί είναι περισσότερο συντονισμένο στη μουσική, το συναίσθημα και τη διαίσθηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι επειδή ο λόγος επεξεργάζεται κυρίως στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ η μουσική (και άλλες δημιουργικές λειτουργίες) επεξεργάζονται στο δεξιό ημισφαίριο.

Το δεξί αυτί έχει την ικανότητα να ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς του λόγου, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA. Εάν, από την άλλη, προσπαθείτε να αναγνωρίσετε το τραγούδι που παίζει χαμηλά σε έναν χώρο, τότε προβάλετε το αριστερό σας αυτί προς τον ήχο. Το αριστερό αυτί έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ευκολότερα τους μουσικούς τόνους.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept