Η ιστορία της χειραψίας που σκότωσε … ο κοροναϊός

863

Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο κάνουμε χειραψία για να χαιρετήσουμε κάποιον;

Αναμφίβολα η χειραψία είναι μια ευγενική χειρονομία. Ένας θερμός χαιρετισμός που δείχνει την εκτίμηση προς το πρόσωπο που έχουμε απέναντι μας.

Ακόμη, με μια χειραψία μπορεί κανείς να δείξει στοιχεία του χαρακτήρα του και να δημιουργήσει θετικές ή αρνητικές εντυπώσεις.

Η γνωστή χειραψία. Μια κίνηση που κάνουμε όταν συναντιόμαστε με κάποιον, ή όταν θέλουμε να κλείσουμε μια συμφωνία. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης. Όμως δεν ξεκίνησε έτσι. Παλιότερα ήταν περισσότερο ένδειξη… καχυποψίας.

Θεωρείται ότι όταν κάποιος έτεινε το δεξί του χέρι, ήθελε να δείξει ότι δεν κρατάει όπλο. Οι Ρωμαίοι από την άλλη, έπιαναν τον πήχη του χεριού του άλλου για να διαπιστώσουν ότι δεν είχαν κρυμμένο μαχαίρι στο μανίκι του.

Επίσης, αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαία κείμενα δείχνουν ότι η χειραψία γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Όμηρος έκανε πολλές αναφορές στα κείμενά του για τη χειραψία, ως επίδειξη εμπιστοσύνης, ενώ απεικονίζεται και στην τέχνη, τις τοιχογραφίες και τα αγάλματα. Πολλές φορές απεικονιζόταν στις επιτύμβιες στήλες, όπου ο νεκρός παριστάνεται είτε σε κάποια ασχολία της καθημερινής ζωής, είτε καθιστός ανάμεσα στα αγαπημένα του πρόσωπα, τα οποία αποχαιρετά δια χειραψίας.

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη οι ιππότες έκαναν χειραψία μεταξύ τους για να δουν εάν θα έπεφταν κρυμμένα όπλα.

Τον 17ο αιώνα, πιστεύεται ότι οι Κουάκεροι (μέλη της «Θρησκευτικής Κοινωνίας των Φίλων», Χριστιανικής Ομολογίας η οποία εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία με πρωτεργάτη τον Γεώργιο Φοξ) υιοθέτησαν την χειραψία ως χαιρετισμό. Μέχρι το 1800 είχε καθιερωθεί σε τέτοιο βαθμό που εκδόθηκαν και εγχειρίδια για τη σωστή χειραψία.

Πλέον οι ερευνητές θεωρούν ότι η χειραψία ουσιαστικά γίνεται για να περνάνε χημικά σήματα μεταξύ των δύο συνομιλητών και ότι αρκετοί ενστικτωδώς μυρίζουν το χέρι τους αμέσως μετά τη χειραψία για να επικοινωνήσουν μέσω της οσμής.

Μπορεί ο κοροναϊός να «σκοτώσει» κάτι τόσο παλιό όσο η χειραψία μεταξύ των ανθρώπων; Κάτι που περιέγραφε ο Όμηρος, που έζησε στα ρωμαϊκά χρόνια και έφτασε ως τις μέρες μας; Προσωρινά, ίσως να μπορεί ακόμα και αυτό!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept