Αυτό το σπίτι στο Παρίσι, έμενε κλειστό για χρόνια…. Όταν το άνοιξαν, απλά πάγωσαν…

2.997

Το 1942 μία νεαρή γυναίκα κλείδωσε την πόρτα του σπιτού της για τελευταία φορά και  έφυγε από το Παρίσι κυνηγημένη από τους Ναζί.

Η Solange Beaugiron, ήταν εγγονή της ιδιοκτήτριας διάσημης ηθοποιού της εποχής,  Marthe de Florian, που της είχε κληροδοτήσει το διαμέρισμα.

Το 1942, στην ηλικία των 23 ετών, η εγγονή,  αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Παρίσι, καθώς τα γερμανικά στρατεύματα έφτασαν όλο και πιο κοντά. Δεν επεστρέψε ποτέ κλειδώνοντας όλες τις αναμνήσεις της.

Σφράγισε  έτσι ένα θησαυρό που δεν αναζήτησε. Μια μεγάλη συλλογή Τέχνης, πορσελάνες και αντίκες.

Ακόμη πιο περίεργο ήταν όμως ότι συνέχισε να πληρώνει τα τέλη συντήρησης για το διαμέρισμα μέχρι το θάνατό της το 2010 σε ηλικία 91 ετών.

Ορισμένοι εκτιμούν πως οι ψυχολογικές επιπτώσεις στη γενιά του Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν τρομακτική. Όλα όσα είδαν, όσοι έζησαν τον φοβερό πόλεμο, οι εσωτερικές συγκρούσεις που αισθάνθηκαν, η ακραία φτώχεια που τους λύγισε αλλά και η φρικτή μαζική υστερία είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή από το σύγχρονο άνθρωπο.

Το σπίτι πιθανώς  αντιμετωπίστηκε σαν  ένα εγκαταλελειμμένο κειμήλιο…

Το γαλλικό διαμέρισμα που εγκαταλείφθηκε κατά το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και έμεινε ανέγγιχτο για  επτά δεκαετίες αλλά και η  Solange Beaugiron,ιδιοκτήτριά του πλέον θα μπορούσε να πουλήσει ορισμένα αντικείμενα για να ζήσει πλουσιοπάροχα.

 

Ο θάνατος της εγγονής της κυρίας ντε Φλώριεν αποκάλυψε τη μυθιστορηματική ζωή της όταν ορίστηκε εκτιμητής και άνοιξαν το σπίτι! Όλοι πάγωσαν μπροστά στον πλούτο στα περίτεχνα έπιπλα και τα πολύτιμα αντικείμενα.

Η Marthe de Florian είχε φλερτ με πολλούς και  σημαντικούς άνδρες, από τον πρωθυπουργό Georges Clemenceau έως το ζωγράφο Giovanni Boldini, ο οποίος αποτύπωσε την ομορφιά της  σε ένα πορτραίτο .

Ανάμεσα στα πολυτελή μεταξωτά  και τα αστραφτερά  κρύσταλλα, πίσω από το πορτρέτο της Marthe de Florian βρέθηκαν  τα ερωτικά γράμματα που έφεραν ακόμη  τη σατέν κορδέλα με την οποία τα έδεναν παλιά και επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το πορτραίτο της ενώ φορούσε ένα  πανέμορφο βραδινό φόρεμα με ρόδινη μουσουλίνα.

Η όμορφη γυναίκα στο πορτρέτο ήταν η γιαγιά της κ. De Florian Marthe, η οποία ήταν γνωστή ηθοποιός και μούσα του Boldini. ( χρονολογείται στο 1898)

Το πορτραίτο  τέθηκε σε δημοπρασία με αρχική τιμή 300.000 ευρώ, αλλά η τιμή πώλησης σημείωσε άνοδο, καθώς δέκα υποψήφιοι προώθησαν την τελική τιμή στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ένα παγκόσμιο ρεκόρ για το ζωγράφο

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept