«Σύνδρομο της ξένης προφοράς»: Όταν μιλάς σαν τουρίστας στη…χώρα σου!

228

Ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στις ΗΠΑ, έφερε ξανά στο προσκήνιο  το «σύνδρομο της ξένης προφοράς».

Δηλαδή μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ και να ξυπνήσεις μιλώντας την γλώσσα σου με διαφορετική προφορά. Και μάλιστα αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 63 περιπτώσεις!

Πράγματι, η Μισελ Μάιερς από την Αριζόνα, δεν έχει περάσει ποτέ την άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια μιλάει με βρετανική προφορά. Κι αυτό της συνέβη μέσα σε μια νύχτα. Η άτυχη γυναίκα υποφέρει από πονοκεφάλους και στο παρελθόν έχει «κολλήσει» και την αυστραλιανή αλλά και την ιρλανδική προφορά. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα κράτησε για μια εβδομάδα. Τώρα όμως, η βρετανική προφορά έχει κρατήσει για πολύ περισσότερο.

Το 2010, ένα άλλο περιστατικό είχε καταγραφεί, όταν πάλι μια γυναίκα από τις ΗΠΑ που έπεσε από τις σκάλες, άρχισε ξαφνικά να μιλάει τα αγγλικά με… ρωσική προφορά!

Η πρώτη καταγραφή του συνδρόμου έγινε το 1941, όταν μια γυναίκα από την Νορβηγία τραυματίστηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα που εξερράγη κατά την διάρκεια αεροπειρατείας. Όταν συνήλθε, μιλούσε την γλώσσα της με γερμανική προφορά.

Όλες οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί είναι αποτέλεσμα μιας νευρολογικής ζημιάς στο κεφάλι. Μπορεί να είναι προϊόν εγκεφαλικού, ημικρανιών, τραυματισμού ή αναπτυξιακών δυσλειτουργιών. Η αλλαγή είναι ξαφνική. Ο εγκέφαλος τραυματίζεται σε σημεία που ελέγχουν τις γλωσσικές λειτουργίες και προκαλεί κακή προφορά των συλλαβών, που παραπέμπουν σε ξένη προφορά.

Πηγή:E-Daily.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept