8 τρόποι για να μαλώσεις, χωρίς να χωρίσεις

147

Δεν υπάρχει ζευγάρι που να μη τσακώνεται, είναι όμως ο τρόπος εκτόνωσης της διαφωνίας που καθορίζει αν η σχέση θα κρατήσει. Οι συνταγή για μια ουσιαστική διαφωνία που όμως δεν θα φέρει τη ρήξη είναι ο σεβασμός και τα όρια. «Δεν πειράζει να πεις “Είμαι έξαλλος μαζί σου αυτή τη στιγμή!”, αλλά πειράζει αν πεις “Είσαι απαίσιος, θα έπρεπε να ντρέπεσαι που λέγεσαι άνθρωπος”».

«Αντί να επιτίθενται στον χαρακτήρα του άλλου, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν ξεπερνούν τα όρια και εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα» λέει η ψυχοθεραπεύτρια Vikki Stark, διευθύντρια του Sedona Counseling Center του Μοντρεάλ στη Huffington Post.

Τι άλλο κάνει τους τσακωμούς των ευτυχισμένων ζευγαριών να ξεχωρίζουν; Παρακάτω η Stark μαζί με άλλους ειδικούς στον τομέα των σχέσεων μοιράζονται μαζί μας 8 τρόπους που χρησιμοποιούν τα ευτυχισμένα ζευγάρια όταν τσακώνονται -και δεν χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι.

1. Δεν κρύβουν τις διαφωνίες κάτω από το χαλί.  Τα ζευγάρια που συνήθως μένουν για πάντα (ή έστω για πολλά χρόνια) μαζί, δεν φοβούνται να κάνουν «δύσκολες» συζητήσεις με τους συντρόφους τους.

2. Σεβασμός στο συνομιλητή  Οι τσακωμοί συνήθως τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο που ξεκινούν, λέει η Bonnie Ray Kennan, ειδική θεραπεύτρια σε θέματα γάμου και οικογένειας από τη Νότια Καλιφόρνια. Τα ζευγάρια που έχουν τελειοποιήσει την τέχνη του δίκαιου τσακωμού ξεκινούν σιγά-σιγά, αναφέρονται στα δύσκολα κομμάτια της κουβέντας με λεπτούς, ήπιους χειρισμούς και φροντίζουν να ηρεμούν το κλίμα όταν η κατάσταση φορτίζεται συναισθηματικά. «Όταν ο ένας μιλάει, ο άλλος ακούει πραγματικά», λέει η Kennan.

3. Δεν καταφεύγουν σε βρισιές Τα ευτυχισμένα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις σπάνια εμπλέκονται σε άγριους καυγάδες με βρισιές, σαρκασμούς και ειρωνείες, γιατί ξέρουν πως δεν αξίζει να ρίξουν το επίπεδο της κουβέντας με τον άνθρωπο που αγκαλιάζονται τη νύχτα. «Και οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν πως δύσκολα μπορείς να πάρεις πίσω μια περιφρονητική ατάκα ή συμπεριφορά και πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα στη σχέση», λέει η Ray Kennan. «Με την πάροδο του χρόνου έχουν αποκτήσει επίγνωση των επιπτώσεων ενός “βρώμικου” καυγά, για αυτό και τον αποφεύγουν».

4. Ξέρουν πώς να ηρεμούν Όταν η κατάσταση ξεφεύγει, αυτοί που ξέρουν πώς να τσακώνονται ξέρουν και πώς να βάζουν σε τάξη τα συναισθήματά τους. Ξέρουν πόση αξία έχει ένα διάλειμμα, είτε αυτό σημαίνει να μετρήσουν μέχρι το 10, είτε να πάρουν βαθιές ανάσες, είτε να πουν στο σύντροφό τους «Μπορούμε να το ξαναπιάσουμε το πρωί;». «Αυτά τα ζευγάρια ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν και να τιμούν τα συναισθήματά τους χωρίς να τα “καίνε”» λέει η Amy Kipp, ψυχολόγος με ειδίκευση σε ζευγάρια και οικογένειες από το San Antonio. «Όταν και οι δύο σύντροφοι μπορούν να ηρεμούν τους εαυτούς τους και να κάνουν διαλείμματα όταν χρειάζεται, είναι συνήθως πιο εύκολο να βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους».

5. Ορίζουν κανόνες για τους καυγάδες τους Μετά το τέλος ενός συναισθηματικά φορτισμένου καυγά, τα έξυπνα ζευγάρια φροντίζουν να βάζουν κανόνες ώστε την επόμενη φορά που θα τσακωθούν να μην χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι κανόνες αυτοί μπορεί να είναι συγκεκριμένοι («Δε θα διακόπτουμε τον άλλο όταν προσπαθεί να εκφράσει τη δική του οπτική γωνία») ή πιο γενικοί: για παράδειγμα «Δεν έχει σημασία ποιος θα βγει από πάνω, σημασία έχει να βρούμε μια λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο».

6. Αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και την οπτική του άλλου Μπορεί να έχουν αντίθετες απόψεις, τα ζευγάρια όμως που βρίσκονται σε ευτυχισμένες, μακροχρόνιες σχέσεις προσπαθούν όσο μπορούν να καταλάβουν και την άλλη πλευρά σε μια διαφωνία. «Μπορεί να πουν “Ξέρω πως δεν έχεις την ίδια άποψη με μένα, εκτιμώ όμως ότι ακούς και τη δική μου πλευρά”» λέει η Kipp. «Αυτή η θετική στάση ρίχνει την άμυνα του άλλου και επιτρέπει να αναπτυχθεί μια πιο παραγωγική συζήτηση».

7. Δεν σπεύδουν να βγάλουν συμπεράσματα στη μέση του καυγά. Δεν βιάζονται να υποθέσουν πως το ταίρι τους θέλει να χωρίσουν επειδή, απλά, εκφράζει μια ανησυχία του. Εφησυχάζουν τις ανασφάλειές τους, ακούν προσεκτικά και προσπαθούν να δώσουν στον σύντροφό τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, λέει η Kipp. «Το να έχεις μια υγιή σχέση, σημαίνει πως υποθέτεις ότι ο σύντροφός σου κάνει το καλύτερο που μπορεί τη δεδομένη στιγμή», εξηγεί. «Σε έναν τσακωμό, αυτό σημαίνει πως και οι δύο σύντροφοι έχουν τον ίδιο στόχο: μια αμοιβαία, ευεργετική λύση.

8. Δεν ξεχνούν ποτέ πως ό,τι και να γίνει, είναι μια ομάδα Ακόμα και εν μέσω των πιο σκληρών και έντονων τσακωμών τους, τα υγιή ζευγάρια δεν ξεχνούν ποτέ πως είναι μια ομάδα. Θα το παλέψουν μαζί και θα μείνουν ο ένας δίπλα στον άλλο, μέχρι ο καυγάς να τους εξαντλήσει και να συμφωνήσουν πως χρειάζονται ένα διάλειμμα και κάτι να φάνε. «Τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες, ευτυχισμένες σχέσεις, θυμούνται πάντα πως, όσο θυμωμένοι κι αν είναι, η ζωή θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα» λέει η Stark. «Και για αυτό δεν θέλουν να προκαλέσουν κάποια μόνιμη ζημιά. Ακόμα και αν είναι φορτισμένοι συναισθηματικά, είναι ικανοί να θυμούνται την αξία της μακροχρόνιας σχέσης τους. Είναι μια ομάδα και μαζί προστατεύουν το μέλλον τους».

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept