Είναι ερωτευμένος με την … εικόνα του;

70

Η Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλείου (στην φαντασία ή στη συμπεριφορά), την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης. Συνήθως το άτομο υπερβάλλει για τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του ενώ διαρκώς χάνεται σε φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, λάμψης, ομορφιάς. Ξέρει να χειραγωγεί και να εκμεταλλεύεται τους άλλους για να επιτύχει τους δικούς του σκοπούς ενώ συχνά, ζηλεύει τους άλλους και δείχνει αλαζονικός, με υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.

Τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα συνήθως δεν αναζητούν θεραπεία. Γιατί θεωρούν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους….
Πως να αναγνωρίσετε εναν … άνθρωπο που είναι ερωτευμένος με τον …εαυτό του;

 

1. Οι νάρκισσοι γνωρίζουν πως να γοητεύουν τους πάντες

Ξεκινούν κάνοντας κοπλιμέντα και σας κάνουν να νιώθετε ότι είστε ό,τι έψαχναν μια ζωή, ειδικά αν θέλουν να σας εντυπωσιάσουν. Βομβαρδίζουν τους γύρω τους με αγάπη, δώρα, κολακείες, κοπλιμέντα και άλλες εκδηλώσεις τρυφερότητας.

2. Συμπεριφέρονται άσχημα στο προσωπικό των καταστημάτων

Ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έχετε απέναντί σας έναν νάρκισσο είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται σε σερβιτόρους, οδηγούς ταξί και υπαλλήλους σε καταστήματα. Συνήθως, είναι αγενείς και προσπαθούν να τους μειώσουν.

3. Σας βάζουν στο επίκεντρο και μετά επικεντρώνονται αλλού

Οι νάρκισσοι γρήγορα θα σας κάνουν να νιώσετε ότι είστε το επίκεντρο της προσοχής τους και το ίδιο γρήγορα θα ασχοληθούν με κάτι άλλο.

4. Δεν συμπαθούν τους φίλους ή την οικογένειά σας

Αρχικά, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα κοντινά σας πρόσωπα, αλλά όσο περνάει ο καιρός αρχίζουν να εκφράζουν τα πραγματικά τους αισθήματα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Αρχικά, θέλουν να απομακρυνθείτε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να εξαρτάστε αποκλειστικά από τους ίδιους. Απειλούνται πολύ από τις υγιείς σχέσεις που έχετε με τους γύρω σας και, τέλος, φοβούνται ότι οι γύρω τους θα καταλάβουν ποιοι πραγματικά είναι.

5. Δεν έχουν καλό παρελθόν όσον αφορά τις σχέσεις

Είναι πολύ εύκολο για κάποιον νάρκισσο να κάνει σχέση, αλλά πολύ δύσκολο να την διατηρήσει. Έχουν μια σειρά από αποτυχημένες και κατεστραμμένες σχέσεις, για τις οποίες δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη. Ένας εύκολος τρόπος για να προβλέψεις τη συμπεριφορά κάποιου στο μέλλον είναι να δεις ποια ήταν η συμπεριφορά του μέχρι τώρα.

6. Σας εξουθενώνουν

Ο νάρκισσος προβάλλει συνέχεια τις δικές του ανάγκες και δεν νιώθει καμία ενοχή για αυτό. Όσο χρόνο και ενέργεια κι αν τους δίνετε, δεν τους είναι ποτέ αρκετή.

7. Ενδιαφέρονται πολύ για τα υλικά αγαθά

Οι νάρκισσοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα τους και στο κοινωνικό τους status. Από τα ρούχα και τα αυτοκίνητα μέχρι τα ταξίδια και το φαγητό, οι νάρκισσοι θεωρούν ότι πρέπει να έχουν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά.

8. Τα καλά λόγια σταματούν γρήγορα

Στην αρχή θα σας «λούσουν» με κοπλιμέντα και θα σας «σκλαβώσουν» με τα καλά τους λόγια, αλλά μόλις νιώσουν ότι σας έχουν κατακτήσει, όλα αυτά θα κοπούν μαχαίρι. Επιπλέον, όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Ο νάρκισσος θα σας πει από το τρίτο κιόλας ραντεβού ότι θέλει να είστε μαζί για πάντα, κάτι που ένα υγιής άνθρωπος θα περιμένει να ωριμάσει συναισθηματικά μέσα του η ιδέα πριν το ανακοινώσει.

Με πληροφορίες απο :psychotherapeia.net.gr και huffingtonpost.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει