Στα πόσα χρόνια γάμου, είναι ευτυχισμένα τα αντρόγυνα;

406

Μπορεί ο μήνας που ακολουθεί το γάμο να λέγεται μήνας του μέλιτος, αλλά δεν είναι η πιο μελένια περίοδος για τα ζευγάρια. Τότε, αρχίζει η Οδύσσεια των ζευγαριών: Θα “τραβήξουν κουπί” , θα αντιμετωπίσουν ” τους Λαιστρυγόνες και του Κύκλωπες” και θα περιπλανιούνται  θαλασσοδαρμένοι στα πελάγη του εγγάμου βίου για πολλά χρόνια.  Αν ξεπεράσουν τις  καλές προθέσεις των πεθερικών, τις καταιγίδες των καβγάδων, τη νηνεμία της ρουτίνας και πολλά άλλα, τότε,  ίσως,  τερματίσουν στην πίστα της ευτυχίας.  Θα έχουν περάσει 20 χρόνια…

Σύμφωνα  με μια νέα, αμερικανική επιστημονική μελέτη, η πραγματική ευτυχία έρχεται μετά από τη δεύτερη δεκαετία…

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ, παρακολούθησαν 2.034 παντρεμένα ζευγάρια με μέση ηλικία τα 35-37 έτη.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ικανοποίηση από τη σχέση τους, όπως, πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν στον γάμο τους σε βάθος χρόνου και πόσο συχνά καβγάδιζαν.
Το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα ζευγάρια που… καταφέρνουν να φτάσουν στην «πορσελάνινη» επέτειο των 20 χρόνων, παρουσιάζουν μια σταθερή άνοδο στα επίπεδα ικανοποίησης από τον γάμο τους και δηλώνουν σε γενικές γραμμές πιο ευτυχισμένα.
Όπως υπέδειξαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, μετά από δύο δεκαετίες γάμου, τα ζευγάρια τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και να απολαμβάνουν κοινές δραστηριότητες συγκριτικά με την πρώτη περίοδο του γάμου τους, εύρημα που πιθανώς εξηγεί, γιατί νιώθουν πιο δεμένα και πιο ευτυχισμένα.

Το πόρισμα δημοσιεύθηκε  στην επιθεώρηση Social Networks and the Life Course.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept