Τα οπιοειδή του εγκεφάλου: Σεξ, ναρκωτικά, μουσική και φαγητό!

235

Επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν πως τα οπιοειδή του μυαλού μας, συνδέονται με την απόλαυση της μουσικής, δηλαδή, το ίδιο νευροχημικό σύστημα του εγκεφάλου παράγει τα αισθήματα απόλαυσης, είτε πρόκειται για ένα μουσικό άκουσμα, για μια σεξουαλική συνεύρεση, για ένα απολαυστικό φαγητό είτε για ένα εθιστικό ναρκωτικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο  (και μουσικό) Ντάνιελ Λεβίτιν του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Scientific Reports”, πειραματίστηκαν με 17 εθελοντές που άκουσαν την αγαπημένη τους μουσική υπο τα βλέμματα των επιστημόνων που κατάφεραν να εντοπίσουν τα δύο κοινά κέντρα χαρτογραφώντας τα αντίστοιχα σημεία.

Οταν μπλόκαραν τη λειτουργία του συγκεκριμένου νευροχημικού συστήματος με το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο ναλτρεξόνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών εθισμού, οι εθελοντές απέκτησαν ανηδονία απέναντι στη μουσική. Με δυο λόγια δεν ένιωθαν  πλέον την ίδια ευχαρίστηση για τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια.

Η λέξη ανηδονία αναφέρεται στην αδυναμία να λάβει κάποιος ευχαρίστηση από μια δραστηριότητα που άλλοτε του ήταν ευχάριστη.

Στο σεξ, άτομα που έχουν οργασμική ανηδονία δεν μπορούν να αισθανθούν ευχαρίστηση από το σεξ, δηλαδή αν και έχουν σεξουαλική ορμή, οι άνδρες  που φθάνουν σε εκσπερμάτιση και οι γυναίκες γνωρίζουν ότι φτάνουν σε οργασμό αλλά δεν νιώθουν ευχαρίστηση.

Οπότε, το σεξ και μουσική ερεθίζουν τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο.

Καναδοί επιστήμονες  που το επιβεβαίωσαν συνδύασαν το σεξ, τα ναρκωτικά και τη μουσική που εστιάζουν την απόλαυση στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Το ίδιο νευροχημικό σύστημα του εγκεφάλου παράγει τα αισθήματα απόλαυσης, είτε πρόκειται για το σεξ, τα ναρκωτικά, το φαγητό ή την μουσική.

Η νέα μελέτη φωτίζει έτσι περισσότερο το βιολογικό υπόβαθρο της σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από μια μακρά εξελικτική πορεία. Μεταξύ άλλων, αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι κάνουν πιο ευχάριστα και ξεκούραστα σωματική άσκηση, όταν παράλληλα ακούνε μουσική, καθώς ο εγκέφαλός τους απελευθερώνει αυτές τις οπιοειδείς χημικές ουσίες.

Οταν..νεκρώθηκε αυτό το σημείο για τις ανάγκες του πειράματος, έλεγαν με ένα στόμα: «ξέρω ότι είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, όμως δεν ακούγεται ως συνήθως» ή «καλούτσικο είναι, αλλά δεν μου προκαλεί κάτι ιδιαίτερο».

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept