Κοιτάξτε γύρω σας! 5 ενδείξεις ότι ο συνάδελφός σας είναι ψυχοπαθής!

350

Υπάρχουν πολλοί…ψυχοπαθείς ανάμεσά μας. Δεν είναι …αναγνωρίσιμοι με την πρώτη ματιά όμως. Κοιτάξτε γύρω σας και τσεκάρετε τις ενδείξεις που σίγουρα τους… προδίδουν….

Εργάζονται στα διπλανά γραφεία, είναι ενδιαφέροντες, δείχνουν κοινωνικοί και ενεργητικοί.

Συχνά, αναρριχώνται στις θέσεις εξουσίας και μένουν εκεί, κομπάζοντας με μια αυτοπεποίθηση που αγγίζει τα όρια της αλαζονείας.

Οι ειδικοί συνηθίζουν να λένε ότι ένας ψυχοπαθής συμπεριφέρεται “ σαν να έχει μάθει τους στίχους, αλλά όχι την μουσική”.

Δεν είναι βιαστικό ούτε εξωπραγματικό , το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioral Sciences & Laws και διαπίστωσε ότι το 3% των προϊσταμένων των επιχειρήσεων συγκαταλέγεται στους ψυχοπαθείς!

Σε αναλογία με τον γενικό πληθυσμό, ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 1% παρουσιάζει  ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά:

1. Αναζητεί διαρκώς την… αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό

Οι ψυχοπαθείς συχνά επιθυμούν δραστηριότητες που έχουν ένα στοιχείο φυσικού κινδύνου, ή την παρανομία ή να κάνουν κάτι κακόβουλο. Επίσης, συχνά , παροτρύνουν τους άλλους να κάνουν κάτι που είναι απρεπές.

2. Επιφανειακή γοητεία

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ψυχοπαθείς να είναι αρεστοί, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης. Υπνωτίζουν με τα λόγια, τα πνευματώδη σχόλια και τις φανταστικές ιστορίες.

3. Έλλειψη συνείδησης

Η ικανότητά τους να βιώνουν ενοχή και  τύψεις.  Συνήθως σφυρίζουν αδιάφορα, δεν αναλαμβάνουν ευθύνες, κατηγορούν ασταμάτητα τους άλλους..

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περάσουν προς τα έξω ότι αισθάνονται συμπόνια. Μπορεί να έχουν μάθει τι “πρέπει” να πουν για να παρουσιαστούν ως συναισθηματικά “λογικοί” στους άλλους, αλλά δεν υπάρχει γνήσιο συναίσθημα πίσω από τα λόγια και τις πράξεις τους.

4. Ναρκισσιστές

Η αλαζονεία είναι ένα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται πολύ συχνά στους ψυχοπαθείς. Μπορεί να μην πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τον κλινικό ναρκισσισμό, αλλά παρουσιάζουν μια αυτοπεποίθηση στα όρια της αλαζονείας, ακόμη και όταν κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται.

Υπάρχει μια “παραφουσκωμένη” αίσθηση σπουδαιότητας και ανταγωνιστικότητας που υποκινεί τη συμπεριφορά του ψυχοπαθούς. Αυτό γίνεται η κινητήρια δύναμη πίσω από την επίτευξη θέσεων εξουσίας, φήμης και θέσης.

5. Χειραγωγούν τους άλλους

Ο ψυχοπαθής αρέσκεται στο να χειραγωγεί τους άλλους και συχνά θα ψεύδεται προκειμένου να τους εξαπατήσει μόνο και μόνο για να δει τους άλλους να αντιδρούν στις δικές του… ραδιουργίες.

Δεν μπορεί να αντισταθεί στον εαυτό του και στην τάση του να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.Η χειραγώγηση περιλαμβάνει επίσης την κολακεία και τις ενοχές, για να ικανοποιήσει  τις ανάγκες του.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept