Θεραπευτική ιππασία : Όταν το άλογο γίνεται αρωγός στην ίαση (βίντεο)

408

Η θεραπευτική ιδιότητα των αλόγων είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Τον 5ο αιώνα πΧ ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής,ο  Ιπποκράτης, μίλησε για τα ιατρικά οφέλη, που έχει η ιππασία στους πνεύμονες και στους μυς, ενώ ο Ασκληπιός υποστήριζε πως τα άλογα, στάλθηκαν στους ανθρώπους για να τους θεραπεύσουν.

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία ολιστική θεραπεία που απευθύνεται σε άτομα με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές. Είναι η εφαρμογή ιππασίας σε άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, νοητική, κοινωνική) του ασθενούς.

Στους ιππικούς ομίλους Βαρυμπόμπης και Βάρης πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας που έχουν βοηθήσει να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής πολλών ατόμων με κινητικά και νοητικά προβλήματα.

Οι συνεδρίες διεξάγονται από τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΘΙΙΕ) που είναι η μεγαλύτερη θεραπευτική ομάδα στην Ευρώπη πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ο διευθυντής της ΕΕΘΙΙΕ, Γιάννης Νικολάου μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι «η θεραπευτική ιππασία είναι η μεγάλη «ομπρέλα» όπου σε αυτήν ανήκουν η ιππική θεραπευτική εκπαίδευση και η ιπποθεραπεία».

Όσον αφορά την πρώτη, είπε πως «επικεντρώνεται στο να μπορέσουμε να πάρουμε όλα τα οφέλη που μπορεί να μας δώσει το άλογο. Με αυτήν ασχολούνται κυρίως ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες και καθηγητές φυσικής αγωγής».

Η ιπποθεραπεία είναι ένα εξειδικευμένο κομμάτι που ασχολούνται καθαρά θεραπευτές. «Η ιπποθεραπεία είναι μια θεραπευτική συνεδρία που αντί να γίνει μέσα στο φυσιοθεραπευτήριο ή σε μια αίθουσα, γίνεται στην ιππική αρένα. Αντί να χρησιμοποιούμε κάποιο άλλο κύριο θεραπευτικό μέσο εμείς χρησιμοποιούμε το άλογο. Ουσιαστικά κάνουμε φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, αλλά αλλάζει ο χώρος και το μέσο», επισήμανε ο κ. Νικολάου.

Και πρόσθεσε: «Το μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει στην θεραπευτική ιππασία έναντι των άλλων μεθόδων αποκατάστασης είναι ότι έχεις ένα έτοιμο φυσικό πολυαισθητηριακό περιβάλλον, το άλογο. Ένα περιβάλλον που πρέπει να δημιουργήσει κάποιος σε μία αίθουσα εμείς το έχουμε ήδη έτοιμο και είναι εξαιρετικά πλούσιο, τόσο πλούσιο που δεν μπορεί να αντιγραφεί τεχνικά».

Η θεραπευτική ιππασία μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει πάρα πολλά οφέλη σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικολάου μερικές από αυτές είναι η εγκεφαλική παράλυση, αυτισμός, σύνδρομο Down, ημιπληγίες, παραπληγίες, προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κλινικά, τα κινητικά οφέλη που έχει η θεραπευτική ιππασία στους ασθενείς έχουν αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της όμως δεν περιορίζονται μόνο στην κίνηση του ατόμου όπως δήλωσε ο κ. Νικολάου αλλά και στην ψυχική του σφαίρα.

Η Ψυχοθεραπεία με άλογο στηρίζεται στην ψυχαναλυτική δυναμική για την αντιμετώπιση κυρίως των ψυχώσεων, των καταθλίψεων και του ιδρυματισμού.

Στόχο έχει να αναπτύξει στον ψυχικά πάσχοντα, δεξιότητες που η ψυχική νόσος έχει αναστείλει.

Αντενδείξεις της Θεραπευτικής Εκπαιδευτικής Ιππασίας

Ωστόσο όταν υπάρχουν ενδείξεις για μια θεραπευτική μέθοδο, υπάρχουν και αντενδείξεις οι οποίες πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη, ιδιαίτερα στην παιδική εγκεφαλοπάθεια. Στις αντενδείξεις αναφέρεται συχνά η επιληψία. Η Θεραπευτική Ιππασία πρέπει να αποφεύγεται, όταν υπάρχουν συχνά επιληπτικές κρίσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν με φαρμακευτική αγωγή. Αντίθετα σε άτομα με σπάνιες κρίσεις δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται.

Σε περιπτώσεις που είναι προσβεβλημένη η σπονδυλική στήλη από κάποια σοβαρή πάθηση, αυτό το είδος θεραπείας αντενδείκνυται. Η απόφαση σ’ αυτή την περίπτωση λαμβάνεται από τον ορθοπεδικό που αντιμετωπίζει την πάθηση. Ωστόσο και για αυτή την απόφαση πρέπει να σκεφτεί κανείς, ότι όταν ακολουθείται το είδος της κίνησης «βάδιση», οι κραδασμοί που δέχεται η σπονδυλική στήλη είναι χαμηλής τάσεως. Επίσης σε περιπτώσεις σκολίωσης πρέπει να ερωτάται ο ορθοπεδικός. Ίσως σε σοβαρές σκολιώσεις η Θεραπευτική Ιππασία αντενδείκνυται πλήρως.

Σε ασθενείς με πάθηση του αίματος, θα πρέπει να αποφεύγεται, παρόλο που η πιθανότητα για εξωτερική αιμορραγία μέσω τραυμάτων είναι μικρή. Όμως οι εσωτερικές αιμορραγίες μέσω κτυπημάτων δεν αποκλείονται. Αντένδειξη αποτελούν και οι σοβαρές (συγγενείς ή επίκτητες) βλάβες της περιοχής της λεκάνης. Απόλυτη αντένδειξη τέλος, αποτελεί η αλλεργία στη σκόνη του ιπποδρόμου και των τριχών του αλόγου.

Τι έδειξαν οι έρευνες 

Θεραπευτική σε περιπτώσεις μετατραυματικού συνδρόμου αποδεικνύεται η ιππασία, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε σε βετεράνους στρατιώτες.Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στις ΗΠΑ, έλαβαν μέρος 32 βετεράνοι του στρατού, ηλικίας από 29 ως 73 χρόνων, που ακολούθησαν μαθήματα ιππασίας τρεις φορές τη βδομάδα για διάστημα έξι εβδομάδων.

Μετά τα μαθήματα διαφάνηκε ότι τα συμπτώματα του μετατραυματικού συνδρόμου είχαν μειωθεί σε αισθητό βαθμό και οι ασθενείς ήταν σε θέση να κάνουν διάφορες δραστηριότητες από μόνοι τους όπως για παράδειγμα να πηγαίνουν για ψώνια στο σουπερμάρκετ.

Με βάση άλλη έρευνα, ένας στους πέντε στρατιώτες εμφανίζει συμπτώματα μετατραυματικού συνδρόμου, όπως εφιάλτες και αισθήματα φοβίας για διάφορα πράγματα. Οι ασθενείς δεν μπορούν καν να βγουν από το σπίτι τους, ενώ συχνά υποφέρουν από έντονο στρες και πανικό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι βετεράνοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν πολύ συγκεντρωμένοι και ήταν σε θέση να μάθουν δύσκολα τρικς, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ιππασίας. Οι περισσότεροι ήταν βετεράνοι του πολέμου του Βιετνάμ.Και στο παρελθόν έγιναν έρευνες για το μετατραυματικό σύνδρομο και διαφάνηκε η ωφελιμότητα της άσκησης όπως η γιόγκα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept