Πώς εκφράζεται ο πόνος της ψυχής – Σε ποια σημεία αντανακλάται

600

H σκέψη και το σώμα είναι αλληλένδετα και αυτό είναι που αποδεικνύουν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.Εκδηλώνονται με πόνους,με δυσκολία στην αναπνοή και στον ύπνο, με εντερικά προβλήματα αλλά και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Όλα όμως ξεκινούν από τις δυσάρεστες σκέψεις, το άγχος και τη στενοχώρια που  δεν είναι μόνο «γενικές» έννοιες. Γίνονται μια  κατάσταση που εκδηλώνεται  και στο κορμί μας, που σωματοποιούνται. Οι σκέψεις δημιουργούν τεράστια βιοχημική θύελλα.

Κάθε δυσάρεστη κατάσταση, δημιουργεί χημική αλλαγή στο σώμα και κατά συνέπεια, οι πολλαπλάσιες άσχημες σκέψεις συνθέτουν μία διαφορετική, νέα χημεία στο σώμα, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό.

Ο ορισμός των ψυχοσωματικών ασθενειών μετράει χιλιάδες χρόνια πίσω, αν θυμηθούμε τον Ιπποκράτη που έλεγε ότι κάθε νόσος ξεκινάει πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα. Παρόλα αυτά, η Σωματοποίηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1959 από τον Briquet.Όταν δημιουργείται στρες, απελευθερώνεται κορτιζόλη,αλλά η παρατεταμένη παραγωγή της, δημιουργεί περισσότερες κυτοκίνες, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής λειτουργίας. Αυτό δημιουργεί φλεγμονές, οι οποίες είναι καθοριστικές  για την έναρξη ασθενειών.

Πονοκεφάλους έχουν συνήθως οι άνθρωποι που είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους και τελειομανείς.

Προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο συνήθως συνδέονται με το φόβο, την ανασφάλεια, και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Οι πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης συνδέονται με ανησυχίες οικονομικών θεμάτων ή έλλειψη στήριξης από άλλα άτομα.

Τα ιατρικά προβλήματα στη μέση, συνήθως εμφανίζονται σε ανθρώπους που έχουν πολλά βάρη στη ζωή τους, πολλές ευθύνες, πολλές υποχρεώσεις.

Άνθρωποι που δεν είναι ευέλικτοι, και είναι άκαμπτοι ισχυρογνώμονες και αρκετά περήφανοι, συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα γόνατα.

Οι  σύγχρονες επιστήμες διαχωρίζουν τα ψυχοσωματικά σε δύο κατηγορίες:

1.Τα ιατρικώς ανεξήγητα, στα οποία το ένα τρίτο των ανθρώπων που πηγαίνει σε παθολόγο φεύγει χωρίς διάγνωση και τα

2.Το είδος των ψυχοσωματικών που ως  ασθένειες, έχει διαπιστωθεί πως  συνδέονται με στρες και άλλες ψυχικά επιβαρυμένες καταστάσεις.

Η μοναξιά- όπως λένε οι ψυχολόγοι- εντείνει ένα στρεσογόνο γεγονός δυσχεραίνοντας την διαχείρισή του ,ενώ, έχει σημασία και η έκφραση των συναισθημάτων, ειδικά του θυμού, που είναι από τα πιο δύσκολα και τοξικά συναισθήματα.

Πιο… «ευαίσθητοι» στα ψυχοσωματικά προβληματα όπως λένε οι επιστήμονες,  αποδεικνύονται όσοι διατρανώνουν  οτι διαχειρίζονται συνεχώς και με ευχέρεια, στρεσογόνες καταστάσεις.Κι αυτό γιατί, έχουν μάθει να πνίγουν ένα μόνιμο θυμό, να μηρυκάζουν το παρελθόν τους, να δυσκολεύονται να πουν «όχι» και τέλος να συσσωρεύουν αγανάκτηση και παράπονα.  Ακόμα και όταν κάποιος θυσιάζεται για τους άλλους και βάζει στην άκρη τις ανάγκες του,σταδιακά, αρχίζει να εμφανίζει ψυχοσωματικά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept