Βουλγαρία- Ποιά ΕΕ; Οι ασθενείς στα ψυχιατρεία νομίζουν ότι έχουν ακόμη κομμουνισμό

185

Μπορεί η Βουλγαρία να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά σε θέματα που άπτονται στον τομέα της υγείας, φέρει ακόμη την κληρονομία  της κομμουνιστικής εποχής.

Τότε ήταν απαραίτητο να κρύβεις τους ψυχικά ασθενείς για να μην αμαυρώνεται η λαμπερή εικόνα της κοινωνίας που παρουσίαζε τότε η προπαγάνδα, σχεδόν όλα τα νοσοκομεία και ψυχιατρικά άσυλα της Βουλγαρίας, που φιλοξενούσαν πάνω από 3.000 ασθενείς συνολικά, βρίσκονται απομονωμένα και δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους.

«Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα του πρώην σοβιετικού μπλοκ που δεν έχει μεταρρυθμίσει το σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας», εξηγεί περίλυπος ο καθηγητής Ντ.Στογιάνοφ, Εθνικός Σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, ο οποίος κάλεσε πρόσφατα την EPA σε μία αποστολή ελέγχου.

Στην ψυχιατρική κλινική στο Κουρίλο, μια περιοχή χαμένη στους λόφους γύρω από τη Σόφια, εκατοντάδες άνθρωποι είναι εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους μέσα στα κατεστραμμένα κτίρια: απονονωμένοι, παραμελημένοι και ξεχασμένοι οι Βούλγαροι ψυχικά ασθενείς επιβιώνουν σε συνθήκες οι οποίες δεν έχουν αλλάξει από το πάλαι ποτέ κομμουνιστικό καθεστώς, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Ένωσης (EPA) που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης, η έλλειψη πόρων αντανακλάται στους χαμηλούς μισθούς, καθώς τα 450 ευρώ για έναν ψυχίατρο και τα 250 ευρώ για μία νοσοκόμα είναι χαμηλότερα από το μέσο εισόδημα (500 ευρώ) στη χώρα αυτή, την πιο φτωχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε φέτος ένα τριετές σχέδιο δράσης με στόχο να κλείσει κάποιες εγκαταστάσεις και να δημιουργήσει κέντρα ημερήσιας φροντίδας τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη ένταξη των ασθενών στην κοινωνία. Όμως οι παλιές αντιλήψεις δύσκολα αλλάζουν.«Ο στιγματισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στην κοινωνία της Βουλγαρίας, ακόμη και μεταξύ των γιατρών», λέει ο καθηγητής Στογιάνοφ. Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ, με αφορμή μία υπόθεση πατροκτονίας, είπε ότι οι «ψυχιατρικά ασθενείς» θα πρέπει να «ελέγχονται και να απομονώνονται».

Παρά τις συνθήκες κράτησης που κατήγγειλε έντονα το 2017 η επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, πολλές οικογένειες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους ασθενείς τους σε αυτά τα ιδρύματα, ελλείψει δομών ημερήσιας φροντίδας.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept