Αυτοί είναι οι νέοι τέσσερις τύποι προσωπικότητας

133

Η ανάγκη να ανακαλύψουμε τη προσωπικότητά μας ή των γύρω μας, συχνά μας κάνει να ανατρέχουμε σε ομαδοποιήσεις και κατηγορίες ψυχισμού. Καθώς όμως ο κόσμος αλλάζει,μαζί με τις αξίες και τις ανάγκες, αλλάζει και η έκφραση του “εγώ”.  Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα, ότι βρήκαν τουλάχιστον τέσσερις διακριτές ομάδες τύπων προσωπικότητας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Human Behaviour, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern, με επικεφαλής τον Δρ Λούις Αμαραλ από τη Σχολή Μηχανικής McCormick, ανέλυσαν στοιχεία που συγκέντρωσαν από περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ερωτηματολόγια και έτσι κατέληξαν στους τέσσερις νέους τύπους προσωπικότητας: μέσος, εγκρατής, εγωκεντρικός και πρότυπο.

Ο μέσος άνθρωπος, που διακρίνεται από νευρωτισμό και εξωστρέφεια, αλλά δεν είναι πολύ ανοιχτός. Οι γυναίκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να είναι μέσος τύπος.

Ο εγκρατής, που είναι συναισθηματικά σταθερός, αλλά όχι ανοιχτός ή νευρωτικός. Δεν είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής αλλά σε κάποιο βαθμό διακρίνεται από συγκαταβατικότητα και συνειδητότητα.

Εγωκεντρικός είναι κάποιος που διακρίνεται από υψηλή εξωστρέφεια και έχει κάτω του μέσου όρου συνειδητότητα, και συγκαταβατικότητα. Όσο κανείς μεγαλώνει παρατηρείται μείωση των εγωκεντρικών τύπων σε άνδρες και γυναίκες

Πρότυπο : Ο άνθρωπος πρότυπο έχει χαμηλό επίπεδο νευρωτισμού αλλά όλα τα άλλα χαρακτηριστικά είναι υψηλά. Μάλιστα η πιθανότητα να είναι κανείς πρότυπο αυξάνει δραματικά με την ηλικία.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept