Όσοι αδικούνται στη δουλειά τους, ξέρουν τον τρόπο…

251

Μερικοί το ονομάζουν… σκασιαρχείο, άλλοι καταλαβαίνουν πως η δουλειά τους… αρρωσταίνει. Σε κάθε περίπτωση, όσοι νιώθουν αδικημένοι, καταφεύγουν πιο συχνά στο γιατρό, άλλοι για να εξομολογηθούν στον … ψυχίατρο το άγχος τους και άλλοι γιατί απέκτησαν ψυχοσωματικά συμπτώματα από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η επιστήμη φαίνεται να τους δικαιώνει.

Οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ότι τυγχάνουν άδικης μεταχείρισης από τους εργοδότες και τους προϊστάμενους στη δουλειά τους, έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάρουν άδειες για λόγους υγείας συχνότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όπως διαπίστωσαν ερευνητές δικαιολογώντας το … φαινόμενο λέγοντας πως  η αδικία πυροδοτεί στρες στους εργαζόμενους.

Μόνος τρόπος διαφυγής να πάρουν άδεια, αν και πολλοί φαίνεται πραγματικά πως σωματοποιούν αυτή την καταπίεση στην εργασία.

Είτε άδεια δικαιολογημένη, είτε αδικαιολόγητη, έχει βάση και αναλογία.

Η σχετική βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 19.000 υπαλλήλους και έδειξε πως υπήρχε αναλογία, αιτίας- αποτελέσματος.

Διαπιστώθηκε ότι,όσο μεγαλύτερη αδικία νιώθει ένας εργαζόμενος να τον «πνίγει» στο εργασιακό περιβάλλον του, τόσο απαντά με  συχνότητα των αδειών υγείας , για να αποφύγει το στρεσογόνο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει διάκριση σε φύλο,οικογενειακή κατάσταση ή ηλικία.

Έχει όμως συνάρτηση με την ανασφάλεια που νιώθει κάποιος στη  θέση εργασίας του. Τότε,οι  άδειες, είναι ακόμη μεγαλύτερες!

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Ανατολικής Αγγλίας και της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Κονστάνζ Λαϊνεβέμπερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health».

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept