Ου ψευδομαρτυρήσεις! Μια “εντολή” που δεν τηρείται, αλλά, έχει συνέπειες…

Τι επιπτώσεις στην υγεία έχουν οι ψεύτες

124

Είτε μικρά, είτε μεγάλα, τα ψέματα, μπορεί να είναι ένδειξη διπλωματίας ή σωτήρια λύση σε δύσκολες περίπτώσεις, αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, έχουν αρνητική επίπτωση στον ψυχισμό.

Ύστερα από διεξοδική έρευνα,επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όσοι αποφεύγουν ψέματα βελτιώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το στρες που εμφανίζει κάποιος όταν ψεύδεται, έχει αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο ψυχισμό, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν στη συνέχεια αντίκτυπο στη σωματική του υγεία.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου Notre Dame των ΗΠΑ συμμετείχαν 110 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια.

Οι επιστήμονες προέτρεψαν τους μισούς συμμετέχοντες να αποφύγουν τα ψέματα για ένα διάστημα 10 εβδομάδων.

Στην ουσία, τους ενθάρρυναν αντ’ αυτού να απαντούν με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που τους θέτουν, ή να προτιμούν να μην απαντήσουν, ώστε να μην αναγκαστούν να πουν ψέματα.

Στο άλλο μισό γκρουπ δόθηκε η ελευθερία να ψεύδεται.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια των επιστημόνων σχετικά με την κατάσταση της πνευματικής και σωματικής τους υγείας.

Επίσης έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο συχνά είπαν ψέματα στο διάστημα που μεσολάβησε.

Για να ελέγξουν αν δίνονται ειλικρινείς απαντήσεις οι επιστήμονες έκαναν χρήση ανιχνευτών ψεύδους.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες συνιστούν ειλικρίνεια…

Η  Ανίτα Κέλι και οι συνάδελφοί της, έπειτα από στατιστική αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που απέφυγαν τα ψέματα κατά τη διάρκεια της έρευνας δήλωναν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και είδαν βελτίωση στη σχέση τους με τον σύντροφο ή τη σύντροφό τους.

Οι θετικές επιδράσεις της αλήθειας δεν περιορίστηκαν μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι εθελοντές που περιόρισαν τα ψέματα στην καθημερινότητά τους παρατήρησαν και σωματική ευεξία ή υποχώρηση ενοχλήσεων, όπως ο πονοκέφαλος.

Η εν λόγω έρευνα περνά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σύμφωνα με τη dw.com

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες που έπαψαν πράγματι να ψεύδονται επιβραβεύτηκαν γι’ αυτό», λέει συνοψίζοντας η επικεφαλής της έρευνας Ανίτα Κέλι.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept