Αυτή είναι η μέθοδος: Τρόποι που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης

630

Αν υπήρχε βιβλιο ευτυχίας, με συμβουλές για καλύτερη ζωή, αυτό θα μπορούσε να το συνοψίσει σε  κανόνες- ευτυχίας, ο  Martin Seligman,  πατέρας της ‘θετικής ψυχολογίας’. Το 2004 είχε διατύπωσε τρια μονοπάτια, που ακολουθώντας τα, φτάνουμε στην ευτυχία:

  1. Ζώντας χωρίς να σας πιέζει ο χρόνος, γεμίζοντας τη ζωή σας με ελεύθερη χρόνο που θα μας δώσει επιλογές και  ασχολίες γεμίζοντάς μας ευχάριστα συναισθήματα.
  2. Κάνοντας μια ζωή με δέσμευση για φροντίδα. Ουσιαστικά δηλαδή προσφέροντας, δεν … αδειάζουμε, αλλά βρίσκουμε το νόημα μέσω της δημιουργίας στην εργασία, στην ανατροφή των παιδιών, αλλά και στη  χαλάρωση
  3.  Αποκαλύπτοντας την εσωτερική δύναμη του στόχου,με τον οραματισμό για κάτι μεγαλύτερο χωρίς να σας φθείρουν τα μικρά προβλήματα.

Στην έρευνα που έκανε ο Seligman με τίτλο ‘Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή’,εξηγεί  πως ο ηδονισμός είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα της οποίας τα κύρια συστατικά είναι μια αίσθηση δέσμευσης ή ενός νοήματος.

Ο Martin Selingman, στον κατάλογο με τις  συνήθειες που έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι και πρέπει να υιοθετήσετε,συνοψίζει:

Περιβάλλονται από άλλους χαρούμενους ανθρώπους Η χαρά είναι μεταδοτική. . Χαμογελάνε πολύ Χαμογελάστε με μια σκέψη που θα κάνετε. Ακόμη και όταν δεν είστε χαρούμενοι, σκεφθείτε κάτι που θα σας κάνει να χαμογελάσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει πραγματικά

Αναπτύσσουν την ικανότητα να συνέρχονται Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να συνέρχονται από άσχημα νέα και αυτό είναι το αντίδοτο για να μην πέσουν στην κατάθλιψη. «Πέσε εφτά φορές και σήκω οκτώ’ λέει μια ιαπωνική παροιμία»

Γιορτάζουν κάθε μικρή νίκη τους και όχι μόνο κάτι μεγάλο και σημαντικό.

Εκτιμούν τις απλές χαρές της ζωής Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν ασήμαντα αλλά ευχάριστα πράγματα όπως ένα παγωτό, ένα χάδι σε κάποιον σκύλο ή το ουράνιο τόξο. Δεν κοστίζει και τίποτα. Αυτή η ικανότητα να βρουν λόγους για χαρά στα μικρά πράγματα και να αισθάνονται ευγνώμονες για ό, τι έχουν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το να γίνουν ένα ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο άτομο.

Αφιερώνουν μέρος του χρόνου τους για να δώσουν. Είτε πρόκειται για εθελοντική εργασία ή απλές πράξεις καλοσύνης, μια τέτοια δραστηριότητα επιδρά στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου. Το κυριότερο είναι ότι λειτουργεί σαν μια καλή άμυνα κατά της κατάθλιψης.

Ξέρουν να ακούν Όταν ακούτε τον άλλον, μπορείτε να πάρετε νέες γνώσεις. Όταν μιλάτε, κλείνετε το μυαλό σας. Αποδεικνύοντας την ικανότητά σας να ακούσετε, δείχνετε την αυτοπεποίθηση σας και τον σεβασμό σας προς τον ομιλητή. Αυτό κάνει αναπόφευκτα τους ανθρώπους να σας εκτιμούν, που με τη σειρά τους, θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

Ξοδεύουν χρήματα για τους άλλους Τα χρήματα μπορούν να σας δώσουν ευτυχία όταν δεν τα ξοδεύετε μόνο για τον εαυτό σας αλλά και σε άλλους ανθρώπους. Το να δίνεις είναι καλύτερο από το να παίρνεις.

Κρατούν ουσιαστική επαφή Όταν πρόκειται για επικοινωνία, η αποστολή ενός SMS μηνύματος ή δημοσιεύοντας κάτι στο διαδίκτυο, είναι η πιο γρήγορη και απλή επιλογή αλλά δεν είναι ουσιαστική. Δεν μπορείτε να αγκαλιάσετε κάποιον μέσω του Facebook.

Έχουν αισιοδοξία Η αισιοδοξία είναι ευεργετική για την υγεία σας: λιγότερο άγχος σημαίνει λιγότερα προβλήματα στην καρδιά και μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Να αντιλαμβάνεστε τα προβληματα σαν προκλήσεις και απλά προσπαθείτε σκληρότερα.

Εκτιμούν την καλή μουσική Υπάρχει δύναμη στη μουσική και είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να ανταγωνιστεί την δύναμη του μασάζ. Επιλέγοντας την κατάλληλη μουσική είναι ένας σημαντικός παράγοντας – χαρούμενα ή λυπητερά τραγούδια μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη μας για τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να ακούτε πιο χαρούμενες μελωδίες!

Ξέρουν πότε να αποσυνδεθούν Η εκπληκτική τεχνολογία,οι συνεχείς ενημερώσεις ειδήσεων, η απόλυτη αφθονία των πληροφοριών – τίποτα από αυτά δεν θα χαθούν για σας, για πάντα, μόνο και μόνο επειδή έχετε επιλέξει να εγκαταλείψετε προσωρινά τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone!

Πιστεύουν! Κάθε θρησκεία έχει την έννοια της ευγνωμοσύνης, της συμπάθειας και της συμπόνιας.

 Ασκούνται τακτικά Η σωματική άσκηση κάνει το σώμα μας να παράγει ενδορφίνες – μια χημική ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχείς.  Κάνουν περίπατο Η φύση είναι καύσιμο για την ψυχή.

Δεν πετάγονται αμέσως από το κρεβάτι Όταν ξυπνάνε το πρωί, σηκώνονται σταδιακά, αφήνοντας στον εαυτό τους χρόνο για να διπλώσουν το σώμα και να τεντωθούν. Ξυπνώντας, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ευημερίας σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept