Φοβάστε τον οδοντίατρο; Το ξέρατε ότι ο φόβος είναι μεταδοτικός;

133

Τα παιδιά  είναι μιμητές των γονιών τους και αυτό ισχύει και για τις φοβίες τους. Επειδή αφουγκράζονται τις συναισθηματικές αντιδράσεις καλλιεργούν και τις δικές τους βασιζόμενοι στα πρότυπα τους. Αν ρωτήσετε έναν οδοντίατρο πιθανόν να σας πει ότι όλοι, μικροί και μεγάλοι, έρχονται με σφιγμένα δόντια στην καρέκλα του.

Επιστήμονες από το το πανεπιστήμιο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, διαπίστωσαν για πρώτη φορά το 2012 ότι ο φόβος για τον οδοντίατρο μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά και κυρίως από τον πατέρα, ο οποίος εάν φοβάται θα μεταδώσει το συναισθηματικό αυτό φορτίο και  στο παιδί του.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό παιδοδοντιατρικής “International Journal of Paediatric Dentistry”. Οι ερευνητές μελέτησαν 183 παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών, καθώς και τους γονείς τους, σε σχέση με τις φοβίες τους για τον οδοντίατρο.

Όσο πιο πολύ ο πατέρας φοβόταν τον οδοντίατρο τόσο περισσότερο ο φόβος μεταδιδόταν και στα παιδιά του.

Διαπίστωσαν μάλιστα ,ότι ο φόβος του πατέρα μεταδίδεται πιο εύκολα από ότι ο φόβος της μητέρας.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αν η μητέρα δεν φοβάται αλλά ο πατέρας φοβάται και η μητέρα προσπαθεί να περάσει ηρεμία και καθησυχαστικά μηνύματα στα παιδιά της να μην φοβούνται τον οδοντίατρο, τα μηνύματα θα πέσουν στο κενό, αφού η “επιρροή” του πατρικού φόβου είναι ισχυρότερη!

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept