Γιατί εγκλωβιζόμαστε σε σχέσεις που δεν μας…γεμίζουν;

Μια ψυχολόγος εξηγεί

269

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα αντρόγυνο μπορούν να οδηγήσουν σε διαζύγιο. Τα ζευγάρια συχνά δεν προβλέπουν το μέγεθος της σύγκρουσης που μπορεί να έρθει με το γάμο.

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι διαφορές αμβλύνονται , αλλά οριμένοι παραμένουν σε μια σχέση …εγκλωβισμένοι.

Τι είναι αυτό που μας κρατά σε μια δυστυχισμένη σχέση;

Πολλές οι απαντήσεις:

Επειδή  δεν έχει βρει κάτι άλλο, καλύτερο ή

Επειδή αισθάνεται ότι έχει επενδύσει αρκετό χρόνο και χρήμα στη σχέση ή

Επειδή  φοβάται τη μοναξιά.

Μια διαφορετική  απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει  μελέτη που δημοσίευσε η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Samantha Joel.

Υποστηρίζει πως ένα άτομο είναι πολύ πιθανό να μείνει σε μια δυστυχισμένη σχέση αν θεωρήσει πως φεύγοντας θα βλάψει τον σύντροφό του.

Είναι δηλαδή μια ανθρωπιστική οπτική για το σύντροφο και μαζοχιστική για τον ίδιο.

Για τις ανάγκες της μελέτης που έγινε για το θέμα,  ερευνητές πήραν συνέντευξη από 500 άτομα που αν και βρίσκονται σε σχέση για τουλάχιστον 2 χρόνια σκέφτονται να χωρίσουν.

Ρωτήθηκαν για το σκεπτικό βάσει του οποίου παραμένουν στη σχέση. Όπως προέκυψε, εκείνοι που πίστευαν πως οι σύντροφοί τους είναι εξαιρετικά αφοσιωμένοι, δεν έβρισκαν το θάρρος να  ξεκινήσουν έναν χωρισμό.

«Εκείνοι, λοιπόν, που ανησυχούν για τους συντρόφους τους έχουν ένα πραγματικά προσαρμοστικό χαρακτηριστικό που λειτουργεί σε μια εν εξελίξει υγιή σχέση, αλλά μπορεί επίσης να παγιδεύσει ανθρώπους που είναι σε δυστυχισμένες σχέσεις. Είναι δίκοπο μαχαίρι», τόνισε η Samantha Joel συγγραφέας της μελέτης στη  NY Post

Ανακύπτει όμως και ένα άλλο ερώτημα: «Ποιος θέλει έναν σύντροφο που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να είναι στη σχέση;»

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept