Γιατί κρύβουμε την αλήθεια από το γιατρό;

9.258

Τρείς είναι οι ομάδες των ασθενών που λένε ψέματα στους γιατρούς και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με έρευνα,  την τάση να μην λένε ολη την αλήθεια έχουν οι γυναίκες, οι νεότεροι σε ηλικία και όσοι έχουν ήδη προβλήματα υγείας!

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, έως το 80% των ασθενών (δηλαδή οκτώ στους δέκα) λένε μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στους γιατρούς τους σε ό,τι έχει να κανει με την καθημερινότητα, τις διατροφικές συνήθειες και τα λοιπά, επειδή όλο και “κάτι” θέλουν να κρύψουν με το οποίο νιώθουν άβολα. Μερικοί έχουν ενοχές επειδή καπνίζουν, άλλοι επειδή δεν αθλούνται ενώ κάποιοι κάνουν ανομολόγητες καταχρήσεις

Κλασική περίπτωση είναι η ανειλικρινής απάντηση που δίνουν οι ασθενείς στις ερωτήσεις του γιατρού «αν ασκούνται σωματικά», «πως είναι η διατροφή τους» ή «αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Άντζελα Φέγκερλιν του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε δύο εθνικές δειγματοληπτικές έρευνες, μία σε 2.011 άτομα με μέση ηλικία 36 ετών και μία σε 2.500 με μέση ηλικία 61 ετών.

Οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι λένε ψέματα ή σιωπούν μπροστά στο γιατρό, επειδή δεν θέλουν να τους επικρίνει ή να γελοιοποιηθούν, ούτε έχουν όρεξη να τους βγάλει «διάλεξη» ο γιατρός για τις κακές συνήθειές τους όπως το κάπνισμα (που κατά βάθος δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν…).

Πέρα όμως από την παραπλάνηση του γιατρού για τις συνήθειές τους σχετικά με την άσκηση, τη διατροφή ή τη λήψη των φαρμάκων, πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με την υγεία τους.

Τέλος ουκ ολίγοι δεν παραδέχονται στον γιατρό ότι απλούστατα δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει για την πάθησή τους ή τι τους συμβουλεύει.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept