Η ύπνωση επηρεάζει τον εγκέφαλο! – Τι αναφέρει αμερικανική επιστημονική έρευνα

209

Αλλαγές στον εγκέφαλο επιφέρει η κατάσταση ύπνωσης σύμφωνα με  αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντέιβιντ Σπίγκελ, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, μελέτησαν το θέμα εστιάζοντας την προσοχή τους στις μεταβολές που γίνονται στο μυαλό 36 ανθρώπων όσο εκείνοι ήταν υπνωτισμένοι. Στη συνέχεια έκαναν σύγκριση των ευρημάτων τους με άλλους 21 ανθρώπους που συμμετείχαν στην ερευνητική διαδικασία χωρίς να έχουν  μπει σε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με τη μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, ορισμένες ζωτικές περιοχές του μυαλού λειτουργούν διαφορετικά κατά την ύπνωση.

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο το άτομο, αλλά αποτελεί και ζήτημα νευροφυσιολογίας, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί.

«Νομίζω ότι έχουμε πλέον αρκετά πειστικά στοιχεία, πως ο εγκέφαλος δουλεύει διαφορετικά, όταν κάποιος έχει υπνωτιστεί» δήλωσε ο Σπίγκελ και τόνισε ότι τα ευρήματα εξηγούν την έλλειψη αυτοσυνείδησης στη φάση της ύπνωσης.

Είναι βεβαίως σίγουρο ότι η μελέτη δεν πρόκειται να πείσει όλους του επιστήμονες, καθώς αρκετοί επιμένουν ότι η ύπνωση είναι μια κατάσταση που δημιουργείται, όχι από τη βιολογία αλλά από τις προσδοκίες του ατόμου και ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στο «λογισμικό» του νου και όχι στο «υλικό» του εγκεφάλου.

Από το 19ο αιώνα, η διαδικασία της ύπνωσης είχε χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα και σήμερα γνωρίζει νέα άνθηση και χρησιμοποιείται από τους ψυχοθεραπευτές για την καταπολέμηση της αϋπνίας, των φοβιών, του πόνου, τη διακοπή του καπνίσματος και άλλων εθισμών.

Ο υπνωτισμός αποτελεί έναν τομέα που έχει γνωρίσει πλήθος εντάσεων και αντιπαραθέσεων αλλά έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδιους που παρουσίαζονται ως υπνωτιστές.

Πώς τίθεται ο εγκέφαλος σε κατάσταση ύπνωσης στην πραγματικότητα;

Σε άλλο πείραμα που έγινε χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες:

Αυτούς που είναι πολύ δεκτικοί στην ύπνωση, αυτούς που είναι σε μέσο βαθμό δεκτικοί και σε αυτούς που δεν είναι δεκτικοί.

Έθεσαν αυτά τα άτομα σε ύπνωση. Κατά τη διάρκεια αυτής είχαν μπροστά τους μια οθόνη, στην οποία παρουσιάζονταν διάφορα σύμβολα, όπως ένας κύκλος ή ένα τρίγωνο να κινούνται έντονα.

Τη στιγμή που οι συμμετέχοντες έβλεπαν αυτά τα κοινά σύμβολα, περιέγραψαν πως φαντάζονταν ότι βρίσκονται μπροστά από ένα ξύλινο πίνακα. Τα αποτελέσματα δεν διέφεραν σε μεγάλο βαθμό στις τρεις ομάδες.

Ωστόσο, πιο έντονα ήταν στα άτομα που είναι πιο δεκτικά δεν ύπνωση.

Κατά τη διάρκεια του test οι επιστήμονες έκαναν εγκεφαλογράφημα στους συμμετέχοντες τα οποία οδήγησαν σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά την παρουσίαση των συμβόλων στην οθόνη παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αυτή η παρατήρηση βοήθησε σημαντικά στην ανακάλυψη του τρόπου λειτουργίας της ύπνωσης.

Για το μικρό χρονικό διάστημα που ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί τόσο έντονα, τα διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα προκαλούν διαφορετικές εγκεφαλικές αντιδράσεις επηρεάζοντας διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept