Pet-therapy: Σκυλιά «θεραπευτές» για το κοινωνικό «ξεκλείδωμα» των ανθρώπων

H ευεργετική επίδραση των σκύλων στην ψυχική υγεία των ανθρώπων

91

Η «Pet therapy» είναι μία εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, ή αλλιώς θεραπεία μέσω ζώων, που στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Πρόκειται για μία εναλλακτική θεραπεία, η οποία είναι θεσμικά κατοχυρωμένη σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, και εφαρμόζεται με προγράμματα βασισμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων.

Αυτή η μορφή θεραπείας, που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, ενδείκνυται για κάθε ηλικίας άτομα με νοητικά προβλήματα (αυτισμό, σύνδρομο Down), για άτομα με συναισθηματικά προβλήματα, πάσχοντες από Αλτσχάιμερ ή άνοια, ανθρώπους με ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, για ασθενείς που πάσχουν από AIDS και κατάθλιψη.

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.

Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί;

Επειδή ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να “κρίνει” με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται. Και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Ωστόσο στην Ελλάδα, αρχίσαμε να μαθαίνουμε για την ευεργετική επίδραση των σκύλων στην ψυχική υγεία των ανθρώπων μόλις πριν λίγα χρόνια.

Η αρχή έγινε με την SAPT Hellas, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί από τα 2005 στην Αθήνα και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρησιμοποιεί σκυλιά ως θεραπευτές επαφής σε παιδιά και ενήλικες που έχουν νοητικά προβλήματα, σε συνδυασμό με κινητικά προβλήματα, και πραγματοποιεί εθελοντικά και απολύτως δωρεάν επισκέψεις σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, στέγες και ξενώνες φιλοξενίας.

Τα σκυλιά της SAPT Hellas είναι πρώην αδέσποτα, που υιοθετήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από ισάριθμους κηδεμόνες, και σήμερα προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία του κοινωνικού ‘ξεκλειδώματος’ των ανθρώπων.

Κατά τις θεραπευτικές τους επισκέψεις, οι υπεύθυνοι της SAPT Hellas, διαπιστώνουν ότι το ζώο γίνεται το κανάλι που οδηγεί  τους ασθενείς να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, την ώρα που χαϊδεύουν, βουρτσίζουν, ή πηγαίνουν βόλτα έναν σκύλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως αναφέρουν, είναι τα αυτιστικά παιδιά, που δεν ξέρουν να χτενίσουν τα μαλλιά τους αλλά χτενίζοντας ένα σκύλο μπορούν στη συνέχεια να μάθουν να χτενίζονται.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept