Και όμως το shopping therapy ενισχύει την ψυχική ανάταση

4.429

Το shopping therapy κατά βάση είναι γυναικείο, σπόρ, όμως υπάρχουν και άνδρες που τους αρέσει. Αυτή την περίοδο έχουμε τις χειμωνιάτικες εκπτώσεις και πολλοί άνθρωποι ξεχύνονται στα μαγαζιά, για να ψωνίσουν κάτι. Ακόμα και δύο ευρώ να ξοδέψουν, αυτό είναι ένας καλός τρόπος να εκτονωθούν, όπως λένε και οι επιστήμονες.

Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως πολλοί άνθρωποι βγαίνουν για ψώνια όταν νιώθουν λυπημένοι ή πιεσμένοι και πως οι αγορές μπορούν να ανακουφίσουν τον άνθρωπο από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Αυτό που ονομάζουμε shopping therapy λειτουργεί σαν μηχανισμός ανάκτησης του αυτό-ελέγχου και άρα μπορεί να «αναχαιτίσει» τυχόν ξεσπάσματα θυμού ή κρίσεις μελαγχολίας. Με αντίστοιχο τρόπο, μπορεί να λειτουργήσει και κατά της λύπης.

Σε παλαιότερο πείραμα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είχαν διαπιστώσει πως τα ψώνια μπορούν να ενισχύσουν ως και 40% το μηχανισμό ανάκτησης του ελέγχου των καταστάσεων.

Πέρα από την ψυχολογική ανάταση, το shopping therapy μπορεί και να βοηθήσει στο αδυνάτισμα!

Βρετανική μελέτη – που βασίστηκε στη βηματομέτρηση καταναλωτών ενώ έκαναν αγορές – έδειξε πως σε μια εξόρμηση στα μαγαζιά οι γυναίκες διανύουν, κατά μέσο όρο, περίπου 5 χιλιόμετρα και καίνε σχεδόν 400 θερμίδες.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept