Εκτός από τον ψυχοπαθή υπάρχει και ο κοινωνιοπαθής: Πως να τον αναγνωρίσετε

214

Γνωρίζουμε λίγο-πολύ τι σημαίνει να είναι κάποιος ψυχοπαθής, όμως η κοινωνιοπάθεια είναι μια ψυχική διαταραχή λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό.

Ονομάζεται επισήμως αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του.

Τα χαρακτηριστικά ενός κοινωνιοπαθούς

Η κοινωνιοπάθεια πιστεύεται ότι οφείλεται στην έλλειψη ανατροφής και σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η προβληματική παιδική ηλικία, οι τραυματικές διαπροσωπικές σχέσεις ή το ιστορικό κακοποίησης. Οι κοινωνιοπαθείς χαρακτηρίζονται από ασταθή και μη προσαρμοσμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτά τα άτομα συχνά επιδεικνύουν συναισθηματικές εκρήξεις και έλλειψη αυτοέλεγχου. Φαίνονται να είναι συχνά πολύ ενοχλημένοι, αναστατωμένοι και νευρικοί και μοιάζουν ακαλλιέργητοι και ακατέργαστοι. Δεν είναι σε θέση να κρατήσουν μια δουλειά ή να παραμείνουν σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά προσκολλώνται σε άλλα άτομα και, γενικά, απολαμβάνουν να βρίσκονται γύρω από άλλους ανθρώπους, αν και δεν λαμβάνουν πολύ υπόψη τους κανόνες που εφαρμόζει η κοινωνία. Η ακανόνιστη και απρόβλεπτη συμπεριφορά τους συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτα εγκλήματα, τα οποία έρχονται πολλές φορές σε ευθεία αντίστιξη με τους γονείς τους, τους συγγενείς κ.λπ. που αναρωτιούνται πώς ένα τέτοιο παιδί υπέπεσε σε μια τέτοια κατάσταση.

Τα χαρακτηριστικά ενός ψυχοπαθούς

Πρώτον και κύριον, μελέτες και αποδεικτικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η ψυχοπάθεια οφείλεται σε γενετικές αιτίες και όχι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι ψυχοπαθείς είναι γενικώς μορφωμένοι και μπορούν να διατηρούν σταθερές θέσεις εργασίας. Είναι εξαιρετικοί χειραγωγοί και μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των άλλων, ωστόσο δυσκολεύονται να συγκροτήσουν ισχυρούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Αυτό που απουσιάζει πλήρως από αυτούς είναι η ενσυναίσθηση· δεν αισθάνονται τύψεις όταν προκαλούν βλάβη σε άλλο άτομο και για αυτό δεν δείχνουν τύψεις για τις ενέργειές τους.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Με δεδομένο ότι η Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας δίνει σημάδια από την ηλικία των 15 και μπορεί να διαγνωστεί στα 18, θα είχε νόημα οι γονείς να ανησυχήσουν και να ζητούν τη βοήθεια ψυχιάτρου όταν τα παιδιά τους συμπεριφέρονται κάπως έτσι:

Επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους ή ζώα
Βίαιες εκρήξεις
Κοινωνική απομόνωση
Έλλειψη ενσυναίσθησης
Αδιαφορία για τις ανάγκες των άλλων
Ακραίοι βανδαλισμοί
Σοβαρή παραβίαση κανόνων ή νόμων
Εξάρτηση από τοξικές ουσίες
Ροπή σε κλοπές και εξαπάτηση

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept