Και όμως το άγχος έχει οφέλη για την υγεία μας: Δείτε ποια είναι

205

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το άγχος και τις αρνητικές του επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και για το τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να απαλλαγούμε από το στρες που καταβάλει τη ζωή μας.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως το άγχος μπορεί να έχει πολλά πλεονεκτήματα και υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να σώσει μέχρι και τη ζωή σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να έχετε άγχος.

Παραγωγικότητα

Κάθε φορά που αισθάνεστε πίεση για τη διεκπεραίωση μιας δουλειάς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας έρθει έμπνευση. Και αυτό συμβαίνει γιατί όταν νιώθετε άγχος – σε λογικά πλαίσια- αυξάνεται η παραγωγικότητά σας. Το κλειδί είναι να ξέρετε πώς θα κάνετε το άγχος σύμμαχό σας.

Ανταγωνισμός

Το άγχος μπορεί να αυξήσει το θεμιτό ανταγωνισμό και να σας οδηγήσει προς την επιτυχία, τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική. Εάν δεν αγχωνόμασταν ποτέ και με τίποτα, θα ήμασταν παθητικοί και δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ασφάλεια

Το άγχος μπορεί να σώσει τη ζωή σας! Ένα παράδειγμα είναι η αίσθηση του κίνδυνου. Ας πούμε ότι περπατάτε σε ένα σκοτεινό επικίνδυνο δρομάκι. Πόσο προετοιμασμένοι θα είστε εάν κάτι πάει στραβά; Σε αυτή την περίπτωση το άγχος μπορεί να σας προετοιμάσει για τον κίνδυνο. Θα αντιμετωπίσετε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν, μια οξεία αντίδραση του στρες. Το σώμα σας θα πλημμυρίσει από ορμόνες όπως η επινεφρίνη και η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες έχουν μια ισχυρή και άμεση επίδραση στη φυσιολογία σας: επιταχύνουν την αναπνοή και την καρδιά σας, παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στα όργανα του σώματός σας. Οι κόρες σας διαστέλλονται, βοηθώντας να είστε σε εγρήγορση και να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντος. Επίσης οι μύες έχουν περισσότερη ενέργεια. Όλο αυτό πυροδοτεί μια κατάσταση μέσα σας, που μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Υγεία

Μικρές δόσεις άγχους μπορεί πραγματικά να κάνουν καλό στην υγεία σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αποτρέψει ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ, γιατί διατηρεί τα κύτταρα του εγκεφάλου σε εγρήγορση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που βιώνουν μέτρια επίπεδα άγχους ανακάμπτουν γρηγορότερα μετά από μια επέμβαση, από ότι οι ασθενείς που βιώνουν υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Πηγή jenny.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept