Ένοχα μυστικά: Πώς επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία;

Γιατί δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας και τα μυστικά μας

480

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια αναδεικνύουν την αρνητική επίδραση που έχει η απόκρυψη ένοχων μυστικών στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι τα ένοχα μυστικά προκαλούν τύψεις και μεταμέλεια, ενώ τα ντροπιαστικά μυστικά κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ανάξιοι και αδύναμοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι ήταν πιο επιρρεπείς στο να κρατούν μυστικά που αφορούν την ψυχική υγεία ή την εμφάνισή τους, αλλά ένιωθαν ενοχή όταν φέρονταν λάθος σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ενοχή είναι προτιμότερη από την ντροπή, αλλά ενθάρρυναν τους ανθρώπους να μην είναι τόσο αυστηροί με τον εαυτό τους και τα μυστικά τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάικλ Σλέπιαν είπε: ‘Σχεδόν όλοι κρύβουν κάποιο μυστικό αλλά αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία, τις σχέσεις και το ευ ζην μας. Παραμένει όμως ακόμα άγνωστο το πώς η μυστικότητα κάνει τόσο κακό’.

Ειδικότερα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 1000 συμμετέχοντες που απάντησαν σε μία σειρά ερωτήσεων για μυστικά που είχαν και πόση ντροπή ή ενοχή συνδεόταν με αυτά τα μυστικά. Ερωτήθηκαν επίσης για το πόσες φορές, μέσα στην ημέρα, σκέφτονταν αυτό το μυστικό και το κάλυπταν.

Οι ερευνητές που ανέλυσαν τις απατήσεις εστίασαν σε δύο συναισθήματα, την ενοχή και την ντροπή. Τα συναισθήματα αυτά έχουν μελετηθεί περισσότερο από όλα, καθώς αυτά βρίσκονται στο κέντρο του εαυτού, σε αντίθεση με άλλα βασικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και ο θυμός, που αναφέρονται σε κάτι έξω από τον εαυτό μας. Παρατήρησαν ότι όταν κάποιος ένιωθε ντροπή για το μυστικό, ένιωθε μικρός, ανάξιος ή αδύναμος, ενώ η ενοχή του προκαλούσε τύψεις, ένταση ή μεταμέλεια. Τα μυστικά για την ψυχική υγεία κάποιου, μία παλαιότερη τραυματική εμπειρία ή η έλλειψη χαράς για την ίδια του την εμφάνιση έτειναν να προκαλούν περισσότερη ντροπή, ενώ όταν ο ίδιος πλήγωνε, έλεγε ψέματα ή πρόδιδε την εμπιστοσύνη άλλου ανθρώπου, αυτό τον έκανε να νιώθει ενοχές.

Κατά τους ερευνητές, αν το μυστικό βαραίνει, προσπαθήστε να μην το πάρετε προσωπικά, αλλά να αναγνωρίσετε ότι καθρεφτίζει τη συμπεριφορά σας και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να αλλάξετε. Η ενοχή βοηθά τους ανθρώπους στο να συγκεντρώνονται στο τι θα κάνουν μετά και εντέλει στο να διαχειριστούν καλύτερα τα μυστικά τους και να προχωρήσουν.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept