Αυτοπεποίθηση: Εσείς, τι γνώμη έχετε για τον εαυτό σας;

Πώς ο κοινωνικός περίγυρος και οι παρέες μας επηρεάζουν την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας

209

Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι παρέες και ο κοινωνικός μας κύκλος επηρεάζουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και το σώμα μας.

Η έρευνα έδειξε ότι η ύπαρξη ανθρώπων γύρω μας που τους απασχολεί ιδιαίτερα η εικόνα του σώματός τους ήταν επιζήμια, ενώ ο χρόνος που περνάμε με ανθρώπους που δεν ήταν εστιασμένοι στο σώμα είχε θετικό αντίκτυπο.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το κοινωνικό πλαίσιο έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που αισθανόμαστε για το σώμα μας γενικά», αναφέρει η Kathryn Miller, υποψήφιος διδάκτορας στην κλινική ψυχολογία στο Waterloo. «Συγκεκριμένα, όταν οι άλλοι γύρω μας δεν επικεντρώνονται στο σώμα τους, μπορεί να είναι χρήσιμοι στο να δούμε με μεγαλύτερη επιείκεια το σώμα μας».

Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 92 προπτυχιακές φοιτήτριες ηλικίας 17 έως 25 να καταγράψουν σε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο την επικοινωνία και τις αλληλεπιδράσεις τους με ανθρώπους που ασχολούνταν αρκετά ή λιγότερο με το σώμα τους. Από τις καταγραφές τους διεφάνη ότι όσο λιγότερο έκαναν παρέα με άτομα που δεν αισθάνονταν καλά με το βάρος και το σχήμα τους, τόσο περισσότερο ανέβαινε η αυτοεκτίμησή τους και ένιωθαν καλύτερα.

«Η δυσαρέσκεια απέναντι στο σώμα είναι πανταχού παρούσα και μπορεί να καταστρέψει τη διάθεση, την αυτοεκτίμηση» τόνισε η ερευνήτρια, για να συμπληρώσει: «Αν μπορούμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το σώμα τους υπερβολικά, μπορεί πραγματικά να νιώσουμε πολύ καλύτερα για το σώμα μας».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept