Ποια είναι η διαφορά μεταξύ οριακής διαταραχής προσωπικότητας και διπολικής;

344

Οι άνθρωποι συγχέουν μερικές φορές την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας και τη διπολική διαταραχή επειδή μπορούν να έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως έντονες συναισθηματικές αποκρίσεις, κατάθλιψη και παρορμητική συμπεριφορά.

Ωστόσο, η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (BPD) και η διπολική διαταραχή είναι δύο χωριστοί τύποι καταστάσεων με διαφορετικά συμπτώματα και επιλογές θεραπείας.

Το BPD είναι ένας τύπος διαταραχής της προσωπικότητας που προκαλεί στους ανθρώπους να αισθάνονται, να σκέπτονται, να σχετίζονται και να συμπεριφέρονται διαφορετικά από τους ανθρώπους χωρίς την κατάσταση.

Η διπολική διαταραχή είναι ένας τύπος διαταραχής της διάθεσης, η οποία είναι μια κατηγορία ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλαγές στη διάθεση.

Τα άτομα με BPD βιώνουν έναν συνεχή κύκλο διαφορετικής αυτο-εικόνας, διάθεσης και συμπεριφορών.

Αυτά τα πρότυπα συνήθως προκαλούν ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή και τις σχέσεις ενός ατόμου και τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν και σχετίζονται με τους άλλους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, περίπου το 1,4% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν BPD.

Η διπολική διαταραχή επηρεάζει τη διάθεση, την ενέργεια, τις σκέψεις, τα επίπεδα δραστηριότητας και τη λειτουργικότητα ενός ατόμου σε κύκλους που μπορούν να διαρκέσουν από μέρες έως μήνες. Είναι πιο συνηθισμένο από το BPD και επηρεάζει περίπου το 2,6% του πληθυσμού στις Η.Π.Α.

Συμπτώματα DPD:

 1. αβεβαιότητα σχετικά με το ρόλο ενός ατόμου στον κόσμο
 2. συχνά μεταβαλλόμενα συμφέροντα και αξίες
 3. μια τάση να βλέπεις τα πράγματα είτε ως όλα καλά είτε ως όλα κακά
 4. αλλάζοντας γρήγορα τις απόψεις για τους άλλους, π.χ. αντιλαμβανόμενος κάποιον ως φίλο μια μέρα και έναν εχθρό την επόμενη
 5. ένα μοτίβο ασταθών, έντονων σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους, για τους οποίους τα συναισθήματα εναλλάσσονται μεταξύ της εγγύτητας και της
 6. αγάπης για το μίσος και την οργή
 7. ασταθής, παραμορφωμένη εικόνα του εαυτού ή αίσθηση του εαυτού
 8. προσπαθεί να αποφύγει τις φανταστικές ή πραγματικές πηγές εγκατάλειψης, π.χ., σταματώντας τις επικοινωνίες με κάποιον εν αναμονή της διακοπής των δεσμών
 9. αυτο-βλαπτικές συμπεριφορές, όπως κοπή, κάψιμο ή υπερβολική δόση
 10. δυσκολία εμπιστοσύνης στους ανθρώπους, μερικές φορές εξαιτίας ενός παράλογου φόβου για τις προθέσεις τους
 11. τα συναισθήματα της διάστασης, όπως η αίσθηση του εξωπραγματικού, έχοντας την αίσθηση ότι κόβεται από το σώμα του, και βλέποντας τον εαυτό του έξω από το σώμα
 12. επαναλαμβανόμενες σκέψεις αυτοκτονίας
 13. παρορμητική ή απερίσκεπτη συμπεριφορά, όπως το ανασφαλές σεξ, η κατάχρηση ναρκωτικών, η απερίσκεπτη οδήγηση και οι δαπάνες
 14. έντονα επεισόδια κατάθλιψης, θυμού και άγχους
 15. χρόνια αισθήματα κενότητας
 16. ο φόβος να είναι μόνος

 

Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να αισθάνονται ακραίες αλλαγές της διάθεσης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα εναλλάσσονται μεταξύ υψηλών (manias) και χαμηλών (depressions) με διαστήματα σταθερής διάθεσης.

Συμπτώματα διπολικής διαταραχής:

 1. εξαιρετικά υψηλή διάθεση
 2. μειωμένη ανάγκη ύπνου
 3. μια υπερβολική αίσθηση εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας
 4. αγωνιστική ομιλία, σκέψεις ή και τα δύο
 5. απερίσκεπτη ή παρορμητική συμπεριφορά
 6. μεγάλες ιδέες
 7. φουσκωμένη αίσθηση αυτονομίας
 8. ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα
 9. κακή κρίση
 10. ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, σε σοβαρές περιπτώσεις

Τα συμπτώματα της διπολικής κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

 1. συνεχής κόπωση
 2. τα συναισθήματα της ατιμωρησίας και της ενοχής
 3. αδυναμία συγκέντρωσης ή λήψης απλών αποφάσεων
 4. ανεξήγητους πόνους και πόνους
 5. παρατεταμένες περιόδους θλίψης
 6. ανεξήγητα ξόρκια κραυγής
 7. σημαντικές αλλαγές στις μορφές ύπνου και την όρεξη
 8. ευερεθιστότητα, θυμό και διέγερση
 9. την αδιαφορία και την απαισιοδοξία
 10. υπερβολικό άγχος ή ανησυχία
 11. αδυναμία να βρει ευχαρίστηση σε παλαιότερα συμφέροντα
 12. κοινωνική απόσυρση
 13. σκέψεις αυτοκτονίας και θανάτου

Όλοι οι ασθενείς με διπολική διαταραχή δεν θα υποφέρουν. Στην πραγματικότητα, η εμπειρία ενός μανιακού επεισοδίου είναι η μόνη προϋπόθεση για μια διπολική διαταραχή I διάγνωση.

Τα άτομα με διπολική ΙΙ μπορεί να βιώσουν τα συμπτώματα των καταθλιπτικών επεισοδίων, αλλά έχουν υπομανία, η οποία είναι μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας.

Τα μανιακά επεισόδια συνήθως διαρκούν τουλάχιστον 7 ημέρες και μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο σοβαρά ώστε η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Τα καταθλιπτικά επεισόδια επιμένουν συχνά για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Μερικοί άνθρωποι έχουν γρήγορη ποδηλασία διπολική διαταραχή και να βιώσουν τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια διάθεσης μέσα σε ένα χρόνο.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept