Έρευνα αποκαλύπτει πως ένα παιδικό τραύμα προκαλεί ψυχωτικές εμπειρίες στο μέλλον

340

O όρος ψύχωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, έτσι ώστε υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Όταν κάποιος ασθενεί κατ’ αυτό τον τρόπο, αυτό ονομάζεται ψυχωσικό επεισόδιο. Η ψύχωση έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί στους νέους ενηλίκους και είναι αρκετά κοινή ασθένεια. Περίπου 3 από κάθε 100 ανθρώπους θα βιώσουν ένα ψυχωσικό επεισόδιο, που καθιστά την ψύχωση πιο κοινή από το διαβήτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι επανέρχονται πλήρως μετά από μία τέτοια εμπειρία. Η ψύχωση μπορεί να προκύψει στον καθένα και όπως οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Bristol, όμως διαπίστωσαν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μεταξύ του παιδικού τραύματος και τις ψυχωτικής εμπειρίας σε άτομα ηλικίας 18 ετών, γράφει το psychologynow.gr

Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή τον γενετικό κίνδυνο των δυσκολιών ψυχικής υγείας, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικές έρευνες καθώς και την ανάπτυξη παρεμβάσεων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Psychiatry, είναι τα πρώτα που εξετάζουν διεξοδικά τη σχέση μεταξύ διαφορετικών τύπων τραυμάτων και το χρονοδιάγραμμά τους στην παιδική ηλικία, με την εμφάνιση ψυχωτικών εμπειριών αργότερα, διεξάγοντας μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη. Οι ψυχωτικές εμπειρίες περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές εμπειρίες, όπως το να ακούει κανείς φωνές ή να έχει την αίσθηση της παράνοιας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαχρονικά δεδομένα εξετάζοντας 4.433 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν περάσει από κλινικές συνεντεύξεις και είχαν εισαχθεί σε κλινικές στην ηλικία των 18 ετών. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 5% του δείγματος των νέων που ανέφεραν ψυχωτικές εμπειρίες δεν θα τις είχε εμφανίσει αν δεν είχαν εκτεθεί σε ψυχολογικά τραύματα όπως ο εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία ή η συναισθηματική παραμέληση ως παιδιά.

Ο ψυχολόγος Jazz Croft, υπεύθυνος της έρευνας δήλωσε:

Καθώς περίπου το 5% του πληθυσμού παρουσιάζει ψυχωτικές εμπειρίες κάποια στιγμή της ζωής του και αυτές συχνά οδηγούν σε περαιτέρω προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε περισσότερα για το ρόλο που παίζει το τραύμα στην αύξηση αυτού του κινδύνου.

Ήθελα να μελετήσω τις τραυματικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων «Children of the 90s» γιατί μας επιτρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον τύπο τραύματος που οι προηγούμενες μελέτες δεν μπόρεσαν να εξετάσουν διεξοδικά.

Και ο ψυχολόγος συνεχίζει: Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η συνηθισμένη εξέταση ρουτίνας για ψυχωτικές εμπειρίες σε παιδιά ή νέους που εκτίθενται σε τραύμα, ιδιαίτερα εκείνων που εκτίθενται συχνά σε τραυματικές εμπειρίες, θα πρέπει να θεωρείται ένας τρόπος πρόληψης των μεταγενέστερων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Κατανοώντας πως το τραύμα οδηγεί σε ψυχωτικές εμπειρίες θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις ψυχώσεις.

Ο Stanley Zammit Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και συν-συγγραφέας για την έρευνα πρόσθεσε:

Αυτή η ερευνητική μελέτη, βοηθά να διαπιστωθεί η σημασία του τραύματος στην αιτιολογία των ψυχωτικών εμπειριών και μπορεί να βοηθήσει με περισσότερη πληροφόρηση την κλινική προσέγγιση όσον αφορά στη μείωση των επιπτώσεων των συχνά πολύ δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept