Εσείς γνωρίζετε την nomophobia; Τι είναι και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

183

Όχι, δεν πρόκειται για τον «φόβο απέναντι στους νόμους», αλλά για ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων «no-mobile-phone-phobia», που με απλά λόγια χαρακτηρίζει την εξάρτηση από το κινητό και την ανησυχία που προκαλεί η απουσία του.

Μάλιστα, ερευνητές από το City University του Χονγκ Κονγκ και το Sungkyunkwan University της Σεούλ προειδοποίησαν ότι η nomophobia μπορεί να αγγίξει τους πάντες, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα άγχους και δυσαρέσκειας όταν αποχωρίζονται το τηλέφωνό τους. Πολλοί χρησιμοποίησαν τις λέξεις «πόνος» και «μοναξιά».

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το άγχος προκαλείται επειδή τα smartphone έχουν γίνει επέκταση του εαυτού μας διότι είναι προηγμένα και αποτελούν προσωπικά μας αντικείμενα, μέσα στα οποία έχουμε αποθηκεύσει σημαντικές φωτογραφίες και μηνύματα, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως διέξοδο προσφέροντάς μας μια μεγάλη επιλογή από εφαρμογές, ιστοσελίδες και υπηρεσίες.

Βασικά συμπτώματα της Nomophobia

1 Δεν πηγαίνουμε πουθενά, ούτε καν μέχρι το μπάνιο εάν δεν πάρουμε μαζί μας το κινητό.

2 Ελέγχουμε συνέχεια αν υπάρχει σήμα εκεί που βρισκόμαστε και εάν έχουμε αρκετή μπαταρία.

3 Βλέπουμε συχνά μήπως είχαμε αναπάντητη κλήση ή μήνυμα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σχετικά μικρό δείγμα και σημειώνουν πως ενδεχομένως τα συμπεράσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά για όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Εκτιμούν όμως πως το άγχος αποχωρισμού από τα smartphone θα γίνεται όλο και πιο έντονο στο μέλλον, καθώς η τεχνολογία γίνεται συνεχώς πιο εξατομικευμένη και μεγαλώνοντας θα εξαρτόμαστε όλο και πιο πολύ από αυτήν.

Οι γνώμες πάντως διίστανται αφού άλλοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο αφού οι τεχνολογικοί εθησμοί έχουν ως υπόβαθρο τους ίδιους μηχανισμούς με άλλους εθισμούς και το μόνο που αλλάζει είναι η μορφή.Πρόκειται δηλαδή για τμήμα μεγαλύτερων κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και με θέματα αυτοεκτίμησης.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept