Οδηγός επιβίωσης με …μια τοξική πεθερά!

748

Δεν είναι λίγες οι μητέρες που θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη ζωή του παιδιού τους.
Είναι οι λεγόμενες παρεμβατικές μητέρες, που θεωρούν το παιδί τους κτήμα τους και ανίκανο να πάρει μόνο του αποφάσεις για τη ζωή του και το μέλλον του. Είναι οι μανάδες που δεν θέλουν να «απογαλακτιστεί» το παιδί τους. Γιατί θέλουν να εξουσιάζουν πάνω του. Συνήθως, είναι προσκολλημένες στον γιο τους, τον οποίο όσο χρονών και να φτάσει τον χρησιμοποιούν. Τν χρησιμοποιούν για να καλύψουν το συναισθηματικό κενό που μπορεί να έχουν από τη σχέση τους με τον άντρα τους ή με τον πατέρα τους.

Πρόκειται για τις «τοξικές» μητέρες που δεν αφήνουν το ενήλικο παιδί τους να ευτυχήσει στη ζωή του.

Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι έχουν δυσκολία να εγκαθιδρύσουν και να διατηρήσουν σχέσεις με τα πεθερικά τους, ωστόσο η ύπαρξη μιας τοξικής πεθεράς μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη! Δείτε μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας βάλουν σε μια πιο ευτυχισμένη και πιο υγιή πορεία όταν αντιμετωπίζετε μια τοξική πεθερά.

Δεν χρειάζεται να σου αρέσει η πεθερά σου, ή ακόμα και να είσαι φίλη μαζί της.
Καθορίστε σαφή όρια με το σύζυγό σου. Ενημέρωσε τον ότι είναι καλό να έχει μια σχέση με τη μητέρα του χωρίς να σε εμπλέκει. Κάνοντας αυτό μπορείς να εξαλείψεις την πίεση που έχεις για να ευχαριστήσεις τη μαμά του. Πιθανότατα ούτε και η ίδια θέλει να γίνετε φίλες. Εάν ο σύζυγός σου σε ωθεί συνεχώς σε δυσάρεστες καταστάσεις, κάνε σαφές ότι η φιλία δεν είναι αναγκαιότητα και ότι είναι εντάξει το να έχει μια σχέση ή να κάνει πράγματα χωρίς εσένα. Πιστέψτε με, θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι και ο γάμος σας θα υποφέρει σημαντικά λιγότερο μακροπρόθεσμα.

Σταμάτα να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα για να την ευχαριστήσεις.
Το έμαθα αυτό με τον σκληρό τρόπο. Μετά από χρόνια φιλοξενίας και ψεύτικων χαμόγελων, σταμάτησα να ανησυχώ για την ευτυχία της και άρχισα να ανησυχώ για τη δική μου ευτυχία. Η αλήθεια είναι ότι μια πραγματικά τοξική πεθερά δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένη. Βρίσκεις τον εαυτό σου να προγραμματίζει εκδηλώσεις, να την προσκαλεί σε πάρτι, να πηγαίνει σε γιορτές, δείπνα και γενέθλια; Εάν η πεθερά σου καταστρέφει συναρπαστικές και διασκεδαστικές αναμνήσεις, είναι καιρός να κάνεις ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσεις ότι ίσως είναι καλύτερα να μην πηγαίνεις πια. Μίλα τον άντρα σου και πες του ότι δεν θέλεις να περάσεις ευχάριστες στιγμές προσπαθώντας να απολαύσεις ένα δυσάρεστο άτομο. Πιθανότατα τον ενοχλεί, επίσης.

Μπορεί να βάλει το δικό της εγωισμό πάνω από την ευτυχία του παιδιού της.
Είναι λυπηρό να φανταστεί κανείς ότι μια μητέρα δεν είναι ευτυχισμένη για το παιδί της, ειδικά όταν έχει δημιουργήσει μαζί σου μια τέτοια όμορφη και γεμάτη αγάπη ζωή και οικογένεια. Δυστυχώς, είναι πολύ συνηθισμένο. Ο εγωισμός μιας τοξικής πεθεράς σημαίνει οτι δεν πρόκειται να χαρεί για εσάς. Αυτό όμως θα σας φέρει πιο κοντά, γιατί και ο άντρας σου ασχολείται με τις επιπτώσεις μιας τοξικής μητέρας. Είναι δύσκολο για ένα άτομο να συνειδητοποιήσει ότι η μητέρα του δεν ενδιαφέρεται για την ευτυχία του, ειδικά όταν είναι τόσο υπερήφανος για τη ζωή που έχει χτίσει μαζί σου. Επιτρέποντάς του να αντιμετωπίσει και να θρηνήσει την έλλειψη μιας συναισθηματικά απούσας μητέρας, σου δίνει την ευκαιρία να δεθείτε και να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον. Η αξιολόγηση του ρόλου που χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να έχει στη ζωή σου η πεθερά σου μπορεί να είναι θεραπευτική.

Δημιούργησε απόσταση, είτε φυσική είτε συναισθηματική.
Η δημιουργία απόστασης σε οποιαδήποτε τοξική σχέση μπορεί να ανακουφίσει την ένταση. Η συναισθηματική και φυσική απόσταση μπορεί να είναι πιο στενά συνδεδεμένη από ό, τι συνειδητοποιείς. Απλά ακυρώνοντας ένα ραντεβού ή ένα δείπνο δημιουργείς όρια. Το να μην είσαι διαθέσιμη σε όλα, της επιτρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι πλέον το μόνο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σας. Μην αισθάνεστε ένοχοι αν δεν σηκώνετε κάθε τηλεφώνημα της!

Να είστε προετοιμασμένη για την πιθανότητα να αντιδράσει περίεργα αφού θα έχετε εκφράσει την πρόθεσή σας να θέσετε υγιή όρια. Μην την αφήσετε να γίνει χειριστική μαζί σας, εκμεταλλευόμενη την ενδεχόμενη ενοχή σας απέναντί της. Ίσως να προσπαθήσει να θυματοποιηθεί, είτε βάζοντας τα κλάματα είτε ξεστομίζοντας προσβολές είτε εκτοξεύοντας απειλές, με την κατηγορία ότι είστε κακή μάνα ή ακόμα και κακός άνθρωπος. Σταθείτε στο ύψος σας και μην πέσετε στην παγίδα να νιώσετε το ίδιο θιγμένη. Παραμείνετε ήρεμη και πείτε της: «Λυπάμαι που είσαι αναστατωμένη, αλλά δεν πρόκειται να το διαπραγματευτώ μαζί σου». Κι αν συνεχίσει να επιμένει, σταματήστε το εκεί λέγοντας: «Η κουβέντα αυτή έχει τελειώσει».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept