Μειώστε άγχος-κατάθλιψη σε μόλις μισής ώρας επαφή με τη φύση

230

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, σύμφωνα με την οποία, οι επιστήμονες θέλησαν να δώσουν απαντήσεις στο αν η εμπειρία της σχέσης με τη φύση, ή αλλιώς όπως το αποκαλούν το «χάπι της φύσης», θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των χημικών ουσιών που εκκρίνει το ίδιο το σώμα και σχετίζονται με το στρες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 36 συμμετέχοντες, που ζούσαν σε πόλεις, να περάσουν χρόνο σε εξωτερικό χώρο ώστε να νιώσουν ότι αλληλεπιδρούν με τη φύση. Αυτό τους ζητήθηκε να το κάνουν για τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Η συνολική διάρκεια του πειράματος ήταν οκτώ εβδομάδες. Εκείνοι ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν πότε και πού θα πήγαιναν. Τα υποκείμενα έδωσαν τέσσερις φορές δείγματα σιέλου πριν και μετά την εμπειρία τους αυτή.

Τους ζητήθηκε επίσης να μην συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τους στρεσάρουν ενώ βρίσκονταν στη φύση, συμπεριλαμβανομένης της βραδινής εξόδου, της γυμναστικής, της χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου, συζητήσεων ή ανάγνωσης.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σίελο των συμμετεχόντων έπεφταν κατά 21.3% ανά ώρα κατά μέσο όρο αφού είχαν την εμπειρία σύνδεσης με τη φύση. Η επίδραση ήταν εντονότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από 20 μέχρι 30 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, οι συμμετέχοντες ωφελούνταν αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η δραστηριότητα δεν φαινόταν να προκαλεί κάποια διαφορά στα επίπεδα της κορτιζόλης.

Μία πτώση της τάξεως του 28% στο ένζυμο άλφα-αμυλάση επίσης παρατηρήθηκε σε όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι και κάθονταν ή κάθονταν και περπατούσαν λίγο. Οι ερευνητές ελπίζουν η έρευνά τους να βοηθήσει το σύστημα υγείας ώστε να συνταγογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τα λεγόμενα «χάπια της φύσης» ως ένα προληπτικό μέτρο αλλά και τρόπο αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών.

Η Dr. MaryCarol Hunter, κύρια ερευνήτρια του πειράματος από το Πανεπιστήμιο του Michigan σχολίασε ότι «η έρευνά μας δείχνει ότι για μεγαλύτερο όφελος, σε σχέση με την αποτελεσματική μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), χρειάζεται να περνάμε 20 με 30 λεπτά χαλαροί σε ένα μέρος που να μας παρέχει μια αίσθηση φύσης».

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept