Όλο και περισσότεροι Έλληνες υποφέρουν από κατάθλιψη

142

Η οικονομική κρίση δεν έχει επιβαρύνει μόνο την τσέπη των Ελλήνων αλλά και την ψυχική τους υγεία, καθώς αυξάνεται δραματικά το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από κατάθλιψη, σύμφωνα με το BBC.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού δικτύου BBC καταγράφονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων αποκαλύπτοντας ότι κατά τα χρόνια της παρατεταμένης λιτότητας όλο και περισσότεροι Έλληνες υποφέρουν από κατάθλιψη.

«Το ποσοστό του πληθυσμού που υπέφερε από κατάθλιψη για ένα μήνα ή περισσότερο ανέβηκε από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013 και τα ποσοστά αυτοκτονιών εκτινάχθηκαν κατά 40%. Την ίδια εποχή, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε κατά πάνω από το μισό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το ζήτημα της κατάθλιψης όχι μόνον ήρθε στο προσκήνιο σύμφωνα με το BBC, αλλά άλλαξε και η στάση των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα, καθώς μεταβλήθηκαν οι συντηρητικές απόψεις. «Το 2009, το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Ως το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%», αναφέρεται στο άρθρο επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να «καλύπτονται» από μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων ή πτώσεων από «ατύχημα».

«Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου. Μια νοσοκόμα από το ίδιο νοσοκομείο υποστηρίζει ότι οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο αυτούς που επηρεάζονται, μέσα από τις δικές τους εμπειρίες επισημαίνοντας ότι  «Μόλις χτύπησε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά ψυχολόγους και έπρεπε να έρθουν στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορούσαν να δουν μόνοι τους ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept