Το άγχος παχαίνει και το πάχος αγχώνει

Η ψυχή και το σώμα δεν είναι επ΄ ουδενί ασύνδετα

289

Το στρες επιβαρύνει την ψυχική και τη σωματική μας υγεία, και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά.

Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας επισημαίνουν ότι η ψυχή και το σώμα δεν είναι επ΄ουδενί ασύνδετα και για να σπάσει ο φαύλος κύκλος χρειάζεται μια ολιστική φροντίδα. Το άγχος  επιδεινώνει και εντείνει τις προϋπάρχουσες αδυναμίες μας και εάν δεν αντιμετωπιστεί το ψυχολογικό υπόβαθρο της παχυσαρκίας, υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί το άτομο σε έναν κυκεώνα αμέτρητων προγραμμάτων διαίτης, ινστιτούτων αδυνατίσματος, εξαντλητικών προσπαθειών απώλειας βάρους.  Αυτές οι επιλογές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του πάχους που αγχώνει και του άγχους που στη συνέχεια παχαίνει.

Το φαγητό ναι μεν καταπραΰνει κάποια άγχη, δημιουργεί όμως από την άλλη πολλά περισσότερα προβλήματα όταν καταναλώνεται αλόγιστα. Όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφικές για την υγεία μας συνέπειες της πολυφαγίας και παχυσαρκίας.

Τι έδειξαν νέες μελέτες

Ορισμένα νέα ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τη σχέση στρες-παχυσαρκία παρουσιάστηκαν σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο  Cell Metabolism, παρουσίασε .

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Herbert Herzog, υπεύθυνο του Τμήματος Διατροφικών Διαταραχών στο Garvan Institute of Medical Research, εξέτασαν κατά πόσο το άγχος μπορεί να επηρεάσει το βάρος σε ποντίκια που ακολουθούσαν μία διατροφή με πολλές θερμίδες. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν σε κατάσταση στρες, έπαιρναν περισσότερο βάρος από εκείνα που βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας, αν και ακολουθούσαν την ίδια διατροφή.

Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε την αιτία και ανακάλυψε ότι ένα μόριο που ονομάζεται NPY ανοίγει την όρεξη και οδηγεί σε κατανάλωση τροφής λόγω άγχους. Όταν σταμάτησε η παραγωγή του, το βάρος μειώθηκε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και δεν μπορούμε να καταστείλουμε την παραγωγή του NPY, ίσως μπορέσουμε να περιορίσουμε την παραγωγή του, μειώνοντας το στρες και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι η παραγωγή ΝΡΥ μπορεί να συνδέεται με τα επίπεδα ινσουλίνης καθώς τα ποντίκια που έτρωγαν όταν ήταν σε κατάσταση στρες εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης αύξησαν με τη σειρά τους τα επίπεδα του ΝΡΥ, τα οποία οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept