Χρόνιο στρες: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

98

Το άγχος και το καθημερινό στρες μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε απότομη αύξηση του βάρους αλλά και απρόσμενα προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Endocrinology..

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης στην Αυστραλία ανακάλυψαν σύνδεση του χρόνιου στρες και της κακής λειτουργίας των ωοθηκών. Όπως αναφέρουν οι επιπτώσεις του στρες οφείλονται στη γκρελίνη, την ορμόνη που ευθύνεται για το αίσθημα πείνας. Σύμφωνα με τους μελετητές το άγχος ενεργοποιεί την παραγωγή γκρελίνης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας ανοίγουν την όρεξη και βλάπτουν την αναπαραγωγική υγεία.

«Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, οι περισσότεροι όμως καταφέρνουμε να το διαχειριστούμε, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας», δήλωσε η Luba Sominsky, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο RMIT.

Τα προβλήματα γονιμότητας που συνδέονται με το στρες είναι προσωρινά και αναστρέψιμα στις νέες και υγιείς γυναίκες, αναφέρει η Sominsky.
Για όσες γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, η παραμικρή επίδραση στη λειτουργία των ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει τόσο τις πιθανότητες όσο και το χρονοδιάγραμμα σύλληψης.

Σημειώνεται ότι η γκρελίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ωοθηκών. Οι ερευνητές κατάφεραν να μειώσουν την αρνητική επίδραση του χρόνιου στρες στις ωοθήκες μπλοκάροντας τον υποδοχέα γκρελίνης σε ζώα. Η Sominsky είπε ότι ανάλογη είναι πιθανότατα η επίδραση της γκρελίνης και στους ανθρώπους.

«Τα ευρήματά μας βοηθούν στην αποσαφήνιση του ρόλου της γκρελίνης σε αυτές τις πολύπλοκες σχέσεις και φωτίζουν την έρευνα γύρω από τους τρόπους μείωσης των επιπτώσεων του στρες στην αναπαραγωγική λειτουργία», ανέφερε.

Η Sarah Spencer, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο RMIT, δήλωσε ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιστροφή των επιπτώσεων του στρες στη γονιμότητα, επειδή η γκρελίνη είναι γνωστή για τη σχέση της με την όρεξη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του χρόνιου στρες στη γονιμότητα και τον ρόλο της γκρελίνης.

«Κατανοώντας όμως καλύτερα τον ρόλο της γκρελίνης σε αυτές τις διαδικασίες, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη παρεμβάσεων που μπορούν να διατηρήσουν υγιείς τις ωοθήκες» σημειώνουν.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept