Οι ειδικοί μίλησαν: Ποια είναι η σύνδεση διπολικής διαταραχής και Πάρκινσον

204

Τα άτομα που έχουν διπολική διαταραχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αργότερα τη νόσο του Πάρκινσον από ό, τι οι άνθρωποι που δεν έχουν διπολική διαταραχή, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της νόσου του Πάρκινσον, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον υπάρχει σχέση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mu-Hong Chen, MD, PhD».

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 56.340 άτομα που είχαν διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή την περίοδο μεταξύ 2001 και 2009 και από 225.360 ανθρώπους με ίδια δημογραφικά στοιχεία που ήταν ελεύθεροι της συγκεκριμένης νόσου, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την ιατρική εξέλιξη και των δύο ομάδων έως το 2011.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα άτομα με διπολική διαταραχή το 0,7% ανέπτυξε νόσο Πάρκινσον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα υγιή άτομα ήταν μόλις 0,1%. Επιπλέον, φάνηκε ότι από το σύνολο των ατόμων που νόσησαν από Πάρκινσον, όσοι είχαν ήδη διπολική διαταραχή εμφάνισαν Πάρκινσον πολύ νωρίτερα -κατά μέσο όρο στα 64 έτη τους- συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν, που νόσησαν σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, στα 73 έτη τους.
Οι άνθρωποι που εισάγονταν συχνότερα σε νοσοκομείο για θεραπεία διπολικής διαταραχής, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν Πάρκινσον. Συγκεκριμένα, από τα άτομα που έπασχαν από τη συγκεκριμένη ψυχική νόσο, το 94% νοσηλευόταν λιγότερο από μία φορά τον χρόνο, το 3% μία έως δύο φορές τον χρόνο και το υπόλοιπο 3% πάνω από δύο φορές τον χρόνο. Όσοι νοσηλεύονταν μία έως δύο φορές τον χρόνο για διπολική διαταραχή, είχαν τετραπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν από Πάρκινσον, συγκριτικά με όσους νοσηλεύονταν μία φορά τον χρόνο ή και λιγότερο. Τα άτομα με πάνω από δύο νοσηλείες τον χρόνο για διπολική διαταραχή εμφάνισαν εξαπλάσια πιθανότητα εκδήλωσης Πάρκινσον.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept