Γιατί η κατάθλιψη «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες;

220

Μετά την εφηβεία, τα ποσοστά κατάθλιψης είναι υψηλότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Επειδή τα κορίτσια φθάνουν συνήθως στην εφηβεία πριν από, τι τα αγόρια, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη σε μικρότερη ηλικία από ό, τι τα αγόρια.Αυτό το χάσμα των δύο φύλων κατάθλιψη διαρκεί μέχρι μετά την εμμηνόπαυση.

Ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιων κοριτσιών εμφάνισης κατάθλιψης. Ωστόσο, η προσωρινή εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με την αλλαγή των ορμονών κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι φυσιολογική – οι αλλαγές αυτές από μόνες τους δεν προκαλούν κατάθλιψη.

Εφηβεία συνδέεται συχνά με άλλους παράγοντες που μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στην κατάθλιψη, όπως:

Αναδυόμενες θέματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας

Συγκρούσεις με τους γονείς

Αυξανόμενη πίεση για να επιτύχουν στο σχολείο, αθλητικές ή άλλες περιοχές της ζωής

Προεμμηνορροϊκό προβλήματα

Για τις περισσότερες γυναίκες με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), συμπτώματα όπως κοιλιακό φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, κεφαλαλγία, άγχος, ευερεθιστότητα και μια μελαγχολική διάθεση είναι ήσσονος σημασίας και βραχύβια.

Αλλά ένας μικρός αριθμός των γυναικών έχουν σοβαρές και βλαβερά συμπτώματα που διαταράσσουν τις μελέτες, τις θέσεις εργασίας, τις σχέσεις τους ή σε άλλους τομείς της ζωής τους. Σε εκείνο το σημείο, PMS μπορεί να διασχίσουν τη γραμμή σε προεμμηνορροϊκό δυσφορική διαταραχή (PMDD) – ένα είδος κατάθλιψης που γενικά απαιτεί θεραπεία.

Η ακριβής αλληλεπίδραση μεταξύ της κατάθλιψης και PMS παραμένει ασαφής. Είναι πιθανό ότι κυκλικές αλλαγές των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και άλλες ορμόνες μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη που ελέγχουν τη διάθεση.

Κληρονομικά χαρακτηριστικά, τις εμπειρίες της ζωής και άλλους παράγοντες που φαίνεται να παίζουν ρόλο.

Εγκυμοσύνη

Δραματικές ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση.

Ο τρόπος ζωής ή εργασίας αλλαγές

Σχέσεις προβλήματα

Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Υπογονιμότητα

Η διακοπή της χρήσης των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Η επιλόχεια κατάθλιψη

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ανησυχία

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept